latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:41 | Аутор: РТРС

Извјештај Одбора ЕП, похваљен економски напредак у Србији

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је са великом већином Извештај о Србији, којим се ЕУ позива на отварање нових поглавља у приступним преговорима са Србијом, а Београд – да се фокусира на реформе у области владавине права и да нормализацију односа са Косовом.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Спољнополитички одбор Европског парламента је са 55 гласова за и два против усвојио нацрт текста известиоца за Србију Дејвида Макалистера, који је допуњен компромисним амандманима европских посланика.

Извјештај оцјењује да се Србија налази на добром путу европских интеграција, а ЕУ се позива на отварање "и других поглавља у преговорима са Србијом земљом, која су технички спремна". 

Похваљени су укупан економски напредак у Србији, "активна улога Србије у борби против тероризма" и значајна улога коју земља има у међународној и регионалној сарадњи у броби против наркотика.

Истовремено, европски посланици од Србије траже да се власти у земљи фокусирају на реформе у области владавине права, а инсистира се на независном правосуђу, борби против корупције, побољшању ситуације у медијима у земљи, испитивање случајева претјеране употребе силе од стране полиције према грађанима, као и случај Савамала. 

Србија се позива да појача напоре у рјешавању "билатералних питања са сусједима у складу са међународним правом", да "у потпуности примјени постојеће билатералне договоре са сусједима", али и да "прогресивно" усклади своју спољну и безбједносну политку са политиком ЕУ, са посебним нагласком на политици према Русији.

Када је ријеч о нормализацији односа са Косовом, у ЕП наглашавају да је имплементација договореног у оквиру дијалога кључна, а формирање Заједнице српских општина један од приоритета. 

Данас усвојени извјешатај о Србији требало би да крајем априла, послије предсједничких избора у Србији, буде изгласан у форми Резолуције ЕП о Србији.

Извор: Танјуг