latinica  ћирилица
25/02/2017 |  13:45 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Данска плаћа инвалидске пензије екстремистима ИД

Дански медији објавили су да влада те земље плаћа накнаде за болест и инвалидитет својим грађанима који се у Сирији боре на страни Исламске државе.

Како се наводи, то је открила данска сигурносна и обавјештајна служба (ПЕТ), која је идентификовала више данских грађана којима је одобрена превремена пензија на основу болести или инвалидитета, а који су у међувремену ишли да се боре за ИД у Сирији.

Тим поводом, огласио се и дански министар рада Лунд Поулсен који је рекао да је "огроман скандал да се новац из фонда за социјалне накнаде дијели људима који иду у Сирију да се боре".

- Останак у ратној зони и директно или индиректно учествовање у ратним операцијама је нешто што ни на који начин не може бити компатибилно с примањем накнада за инвалидитет - рекао је он.

ПЕТ је те информације открио данским властима у склопу припреме закона који би требао да олакша укидање социјалних накнада данским грађанима који иду да се боре у Сирији.

О цијелом случају огласила се и државна агенција надлежна за исплату социјалне помоћи и објаснила да по закону не смије прекинути исплату накнада, упркос извјештају ПЕТ-а.

- Правила дозвољавају укидање накнаде (само), ако је корисник у бијегу због хапшења или ако крши генерална правила међународног путовања за привремене пензионере - објаснио је замјеник директора те агенције Карстен Бодал.

Извор: Танјуг