latinica  ћирилица
17/02/2017 |  22:16 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

На Дедињу представљена "Историја Републике Српске"

Књига "Историја Републике Српске" аутора Ненада Кецмановића и Чедомира Антића, у издању Недељника, представљена је вечерас на Краљевском двору у Београду, у присуству српског престолонасљедника Александра Карађорђевића и принцезе Катарине.
Београд: Представљена "Историја Републике Српске" - Фото: СРНА
Београд: Представљена "Историја Републике Српске"Фото: СРНА

Принц Александар истакао је да "Историја Републике Српске" представља важно дјело које ће дати знатан допринос независности историје од утицаја који покушавају да је искриве или чак фалсификују.

- Хвала Антићу и Кецмановићу што својим изванредним научним радом храбро бране истину о нашем народу - рекао је принц Александар Карађорђевић.

Ријеч је о трећем издању књиге, чије је прво капитално издање објављено 2015. године уз подршку институција Републике Српске, а представља важан историјски документ, јер први пут на једном мјесту обухвата цјелокупну научну грађу о историји српског народа на територији данашње Републике Српске.

Представљајући "Историју Републике Спске" рецензент књиге Дарко Танасковић истакао је да је ријеч о важној књизи коју би требало да има свака српска кућа, а да је критикују они којима смета и само постојање Републике Српске.

Он је нагласио да не може бити државе ако нема своју прошлост, а ту прошлост, уколико је ријеч о држави која треба да има све своје атрибуте, треба претворити у написану историју.

- У том смислу је изузетно значајно што су се двојица веома компетентних аутора прихватила тешког задатка да из историјске прошлости српског народа на територији БиХ, који се готово увек одвијао у преплетају са другим народима, издвоје ту вертикалу која се може сматрати темељем Републике Српске - рекао је Танасковић.

Чедомир Антић рекао је да књига садржи велики број фотографија, илустрација и репродукција као и 44 новоизрађене карте у вези са разним историјским епохама.

- Важно и ново у књизи је тема - српски народ у БиХ има посебну историју на коју има право, а он сад има и државну историју, јер Република Српска није независна, али је несумњиво држава - рекао је Антић.

Он је навео да се ово издање разликује од претходних по томе што је посљедњи догађај обрађен у књизи из октобра 2016. године, али, као и претходне, почиње од праисторије, времена прије Срба и доласка Словена на Балкан.

"Историја Републике Српске" заснована је на обимној библиографији, а у 15 поглавља обухваћене су све личности, догађаји, револуције, окупације, превирања и борбе од великог значаја за Српску кроз историју до данашњих дана.

Аутор Ненад Кецмановић оцијенио је да књига преставља "користан посао" за Републику Српску, Србију и српски народ.

- "Историја Републике Српска" могла би да се третира и као нека врста одговора на књигу "Босна кратка историја" Ноела Малкома, која је Србима направила велику штету, а била је од великог утицаја на лидере западних земаља - рекао је Кецмановић.

Директор и главни уредник часописа Недељник Вељко Лалић најавио је да ће ово издање "Историје Републике Српске", које је штампано у 30.000 примјерака, бити дијељено бесплатно уз нови број Недељника.

Извор: СРНА