latinica  ћирилица
17/02/2017 |  11:27 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Сутра машкаре у Штивору

Удружење Италијана из Штивора, уз подршку општине Прњавор и Министарства просвјете и културе Републике Српске, организоваће сутра машкаре, чиме ова национална заједница почиње припреме за почетак Васкршњег поста.
Машкаре у Штивору - Фото: СРНА
Машкаре у ШтиворуФото: СРНА

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је Срни да је ово манифестација којом се чувају традиција и обичаји, али којој се радују и припадници других народа и нација.

"Машкаре у Штивору су најпосјећенија и најмасовнија забава ове врсте у БиХ. Колико се машкарама радују Италијани и Штиворчани, толико им се радују и наше комшије и пријатељи", каже Ровер.

Он је најавио да ће учесници карневала проћи кроз село и посјетити домаћине који ће их даривати јер у народу постоји вјеровање да машкаре из села истјерују зле духове, након чега ће у Омладинском дому бити уприличено весеље.

Долазак на карневал у Штивору најавила су удружења Италијана из Бањалуке, Тузле, Сарајева и Приједора, а традиционално на ову манифестацију долази и велики број Штиворчана који раде у иностранству.

"Очекујемо да и ове машкаре свима остану у лијепом сјећању", додао је Ровер.

И Удружење Чеха ће уочи почетка Васкршњег поста, 25. фебруара, у Маћином Брду организовати машкаре, док ће Украјинци на исти дан уприличити традиционалну забаву.

Извор: Срна