latinica  ћирилица
16/02/2017 |  18:41 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Иванић: Бошњачки политичари угрожавају уставни поредак БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је јасно да бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић дјелује ванинституционално у вези са захтјевом за ревизију пресуде по тужби против Србије и оцијенио да бошњачки политичари тиме угрожавају уставни поредак БиХ.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Иванић је за "Спутњик" рекао да ће вјероватно још једном заказати сједницу Предсједништва о питању ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије, али да не вјерује да ће то дати резултат.

Он је навео да је и раније заказивао сједницу тог тијела, али није било сагласности за њено одржавање пошто, како је оцијенио, "бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић дјелује ванинституционално".

"Не вјерујем да ће она дати резултат, јер сједница ништа не рјешава. Већ сада је јасно да господин Изетбеговић дјелује ван институција БиХ. С обзиром да један број посланика сматра да то треба урадити, не бјежим од тога и о томе ћу одлучити идуће седмице, јер кад се заказује ванредна сједница, мора се заказати за 24 сата", рекао је Иванић.

Поводом најаве Бакира Изетбеговића да ће сутра одлучити о подношењу захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде, Иванић каже да је више него јасно да је он одлучио да покрене захтјев иако то спада у ванинституционално дјеловање.

Он наводи да су институције БиХ једине које могу донијети било какву одлуку о међународној политици и истиче да ће евентуално подношење захтјева за ревизију пресуде бити "потпуно оспоравање институција БиХ", које ће их увести у кризу.

"Сваки нови случај ревизије, свако ново отварање те теме је, у ствари, нови случај. Дакле, мора бити нова ауторизација и све ново, што они нису урадили, и сасвим је сигурно да ће без тога случај и у самом Хашком суду да падне", сматра Иванић.

Све то, како истиче предсједавајући Предсједништва БиХ, имаће посљедице "пошто они овим потезима угрожавају уставни поредак и функционисање институција БиХ".

"Шта ће даље бити, то не зависи само од мене, то зависи од свих представника власти на нивоу БиХ. Ми имамо своје одлуке, али још покушавамо убиједити све остале да поштују Устав, а то значи да не раде то што су рекли да ће урадити", рекао је Иванић.

Он сматра да је још рано да се говори о мјерама које ће, евентуално предузети, јер очекује да се представници Бошњака "врате у уставни систем".

"Овдје имамо то да бошњачки политичари угрожавају уставни систем БиХ", закључио је Иванић.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије истиче 26. фебруара.

Извор: СРНА