latinica  ћирилица
16/02/2017 |  17:13 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Српски повратници у Кантону 10 не живе, већ преживљавају (ВИДЕО)

Одузето право на управљање природним ресурсима, неравномјерна расподјела из буџета, непоштовање права на националну групу предмета у Гламочу, Дрвару и Грахову... Таква је судбина задесила Србе повратнике у Ливањском кантону.
Инцко са начелником општине Гламоч Радованом Марковићем (Фото: ОХР) -
Инцко са начелником општине Гламоч Радованом Марковићем (Фото: ОХР)

За Србе повратнике у Дрвару, Грахову и Гламочу нема посла у предузећима, гдје управу поставља кантонално руководство. То директрно утиче на демографску слику, јер људи у потрази за послом одлазе.

- Постоји пракса да се доводе људи из општина Томсилав, Посушје и неких других и запошљавају у нашу општину, док су наши становници незапослени - каже начелник општине Гламоч Радован Марковић.

Све то не улијева наду ни потенцијалним инвеститорима, јер многи одбијају да улажу у нестабилне заједнице. Представници општина са већинским српским становништвом покушавају да нађу "заједнички језик" са властима у Ливну, међутим - без успјеха.

- Једно нам испричају у Ливну, другачије се понашају, а тек треће раде - истиче начелник општине Дрвар Горан Броћета.

И док тако једно говоре, а друго раде, Срби сматрају да бољих дана у овом кантону неће бити.

Српски повратници у општинама Кантона 10 кажу да не живе, већ преживљавају. На лоше услове живота данас су се пожалили и високом представнику Валентину Инцку.

- Мислим да овако стање није уреду и да треба тражити шта може општина да направи, шта Кантон, а шта Федерација и држава да се то поправи - рекао је Инцко.

Током данашње посјете Гламочу, Инцко је даровао књиге ОШ "Гламоч", истакавши ову установу као примјер суживота ђака свих националности. Са представницима локалне власти у Дрвару разговарао је замјеник шефа мисије ОЕБС-а Александар Чуплигин.