latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:00 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Хладна зима уништила пчелиња друштва и на подручју Брчког (ВИДЕО)

Хладна зима уништила је пчелиња друштва и на подручју Брчког. Процјењује се да их је од 11 хиљада, 4 хиљаде нестало или угинуло. Разлог су и непажња, и минуси.
Пчеларство - Фото: РТРС
ПчеларствоФото: РТРС

У 27 година пчеларења Спасоју Јефтићу никада, каже, није било горе. Задесило га је нешто необјашњиво. Кошнице су му потпуно испражњене, и никаквог трага пчелама нема. Крађа је, каже, искључена!

- Од 57 друштава нема ни једне, биле су супер, димио сам, хранио, све сам предузео, 27 година се бавим пчелама, знам све о њима, не може чојвек знати све, али ово је немогуће, прича Спасоје.

У пчелињаку Николе Керезовића ситуација ни изблиза није као што је у претходном. Каже да је од 115 друштава, 15 угинуло, и то, не само због хладноће, већ и због самих пчелара. Пчеле нису биле припремљене за зиму, вароа није острањена, а због ниских температура у многим пчелињацима, нестало је и хране.

У неким брчанским пчелињацима, зиме као да и није било. Ни једно од 560 друштава Милорада Вуковића није страдало јер, каже, примјењује све мјере које захтјева наука и искуство. Печлари су морали бити опрезнији!

Пчелари у Брчком формираће интерну контролу и анализирати стање у пчелињацима, у којима има око 11 хиљада друштава. Већ сада процјењују да су губици огромни.

- Да не претјерамо,мислим да ћемо ми имати најмање 30 одсто губитака, на подручју дистрикта Брчко, истиче Никола Керезовић, предсједник Удружења пчелара Матица, Брчко. 

 Иако им је тешко, пчерали се не предају. Тешко им је али кажу, иду напријед пчелар једном - увијек пчелар, причају наши саговорници.

Пчелари ће о овоме обевијестити Владу Дистрикта, од чије добре воље зависи хоће ли, и на који начи, бити обештећени?