latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:48 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Брчко: У седам подмајевичких села вода из јавног водовода није хемијски исправна (ВИДЕО)

У седам подмајевичких села у Брчком вода из јавног водовода није хемијски исправна. Док мјештани тврде да о томе нису обавијештени, из Комуналног предузећа кажу да ће проблем неисправности воде бити ријешен веома брзо. Чекају се налази референтне лабораторије када би требало бити познато и шта је узрок загађења.
Вода - Фото: РТРС
ВодаФото: РТРС

Ово је већ други пут за 20 дана да мјештани Буквика, Вујичића и Витановића немају воде за пиће.

Први пут од 5. до 25. јануара због пуцања цијеви, а сада јер вода хемијски није исправна.

Изненађени су јер им, кажу, нико из Комуналног предузећа није јавио да вода из базена у Гајевима, није за пиће, и да се може користити само у техничке сврхе.

Жарко Цвијановић из брчанског села Гајеви каже да још нико од надлежних ништа није јавио у вези исправности воде и додао да воду за пиће купује када је то у могућности.

У Комуналном, кажу, да су периодичном контролом утврдили да је вода хемиски неисправна и да није за пиће.

Тврде да су становништо о овоме обавјестили, и да су у базену у Гајевима, из којег се становништво седам Подмајевичких села снабдијева водом, предузели неопходне мјере.

"Урађена је дезинфекција, концентрација х лора је у довољним количинама, након тога поновљено је узорковање и очекујемо резултате из микорбиолошке лабораторије", истиче Наташа Кандић, дипломирани инжењер хемије, ЈКП у Брчком.

Вода и даље није за пиће већ само за техничку употребу, све док новим резултатима не буде утврђено да ли је хемиски исправна. До тада ће се грађани сналазити на разне начине. Брину их и рачуни за јануар с обзиром да су, како кажу, износи за потрошену воду исти као и током мјесеци када је снабдијевање било уредно.