latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

Црнадак и Бренде: Унаприједити економску сарадњу

Министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Норвешке Берге Бренде оцијенили су на данашњем састанку у Сарајеву да су односи двије земље добри, без икакавих отворених питања и потешкоћа, те да је потребно унаприједити економску сарадњу.
Сарајево - Црнадак - Бренде - Фото: СРНА
Сарајево - Црнадак - БрендеФото: СРНА

Црнадак је на конференцији за новинаре истакао да је разговарано о ситуацији у југоисточној Европи и пренио став да БиХ много улаже у регионални мир, стабилност, регионалну сарадњу и развој.

"Желимо и да видимо стубове те стабилности, посебно у троуглу БиХ, Хрватска и Србија, али и у позитивном развоју односа Србије и Албаније и позитивном развоју бриселских разговора Београда и Приштине", нагласио је Црнадак.

Он је упознао норвешког министра иностраних послова о томе да је БиХ прошле године имала највећи напредак када је ријеч о европским интеграцијама, те да је за БиХ веома значајна њихова помоћ и подршка као значајног политичког играча на европској сцени.

Црнадак је навео да је било ријечи и о односима са НАТО-ом и напретку који БиХ има у развоју тог партнерства.

Он је рекао да БиХ са економски снажном Норвешком има суфицит у робној размјени, али да је низак интензитет спољнотрговинске размјене, која је на нивоу 15 милиона евра за цијелу прошлу годину.

"Договорили смо се да се и ту ствари покрену напријед", нагласио је Црнадак.

Он је захвалио за помоћ коју су норвешке власти пружиле БиХ током поплава 2014. године, те оцијенио да ће данашњи сусрет бити допринос даљем развоју односа двије земље.

Бренде је истакао да Норвешка снажно подржава БиХ на путу ка ЕУ.

"Вјерујемо да је присуство ЕУ у југоисточној Европи од пресудне важности и да ће ЕУ овдје играти важну улогу. Зато се надамо да ће БиХ што прије успјети да прими статус кандидата у овој заједници", рекао је Бренде.

Он је поручио да ће се радити на даљим инвестицијама.

"Норвешка подржава оно што раде власти БиХ, као и њен територијални интегритет", поручио је норвешки шеф дипломатије.

Он је напоменуо да више од 17.000 грађана из БиХ живи у Норвешкој, те да су добро интегрисани и веома вриједни.

Извор: СРНА