latinica  ћирилица
14/02/2017 |  21:28 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

ЕП размотрио Резолуцију о БиХ, хрватски посланици за федерализацију

Посланици Европског парламента данас су разматрали Резолуцију о БиХ, чији је предлагач Кристијан Дан Педа, извјестилац Европског парламента за БиХ.
Европски парламент - Фото: РТРС
Европски парламентФото: РТРС

Парламентарци су након тога дали мишљење о овој резолуцији о којој ће гласати сутра.

Преда је рекао да би БиХ требало да добије помоћ на свом путу према Европској унији.

- Чињеница је да људи желе да напредују према Европи, али остаје читав низ ствари који се морају урадити. Порука која се мора послати БиХ мора бити порука пуна наде. Нажалост, поларизација друштва на основу етничких и политичких подјела нешто је што представља одређену опасност на прагу Европе. Зато треба да пошаљемо јасан сигнал властима да убрзају и оснаже промјене - рекао је Преда.

Хрватски посланици у Европском парламенту сагласни су у мишљењу да је будућност БиХ једино могућа уколико дође до федерализације.

- Принцип конститутивности и федерализма врло су важни за функционисање тако сложене и асиметричне државе каква је БиХ. Њихово даљње кршење изложило би земљу већим ризицима од било каквих вањских притисака - рекао је Тонино Пицула, посланик у ЕП (клуб посланика Прогресивног савеза социјалиста и демократа).

Ружа Томашић, посланица европских конзервативаца и реформиста сматра да БиХ мора постати децентрализована заједница три равноправна народа који управљају сами собом, не угрожавају друге и граде повјерење.

- То се може постићи само федералним моделом којим ће и хрватски народ добити оно што друга два народа практично већ имају - навела је Томашићева.