latinica  ћирилица
14/02/2017 |  14:26 | Аутор: РТРС

Мајкић: Институције БиХ не раде транспарентно

Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и члан Комисије за финансије и буџет овог дома Душанка Мајкић данас је у Сарајеву упозорила да институције БиХ не раде транспарентно, истичући да без транспарентности нема демократије.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Посланик СНСД-а у "Институције БиХ законски су обавезане на транспарентност рада, али је проблем што неке институције што дуже желе сакрити проблеме у свом раду и тиме их учинити неактуелним", рекла је Мајкићева у расправи Комисије о информацији Генералног секретаријата Савјета министара БиХ о активностима на реализацији препорука из ревизорског извјештаја о ревизији учинка транспарентности рада институција БиХ.

Подсјећајући да је Закон о слободи приступа информацијама БиХ донесен 2000. године, Мајкићева је оцијенила да он ограничава транспарентност институција БиХ.

"Када један закон показује толико мањкавости као овај, вријеме је да се мијења", закључила је Мајкићева и затражила да се хитно приступи измјенама Закона о слободи приступа информацијама како би се свим заинтересованима омогућио превовремен приступ актуелним информацијама о раду институција БиХ.

Она је замјерила што интернет странице значајног броја институција БиХ ни садржајно ни визуелно не омогућавају медијима ни другим заинтересованима да дођу до информација.

"Савјет министара БиХ је 2009. године израдио упутство о изгледу веб-страница институција БиХ, али то се не поштује", додала је Мајкићева, наводећи да је Канцеларија за ревизију експлицитно рекла да институције БиХ не обезбјеђују потпуну транспарентност у свом раду.

Члан Комисије и посланик СББ-а Мирсад Исаковић навео је да је БиХ сврстана на 71. мјесто по транспарентности трошења јавних средстава. "Немамо јавне расправе о буџетима, а веб-странице не садрже адекватне податке и нису ажуриране на вријеме", додао је Исаковић.

Према ријечима Јасмина Емрића из А-СДА, информација Генералног секретаријата Савјета министара није квалитетно припремљена јер се из ње не види став Савјета министара у вези са овим проблемом.

Обраћајући се члановима Комисије, замјеник генералног ревизора БиХ Ранко Крсман рекао је да Канцеларија за ревизију институција БиХ посебну пажњу поклања транспарентности институција.

"То је за нас веома важно питање", истакао је Крсман, додавши да је неопходно да институције БиХ обезбиједе комуникацију са јавношћу.

Комисија је примила к знању ову информацију, те усвојила Извјештај Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о стању финансијског пословања политичких странака у 2014. години.

У расправи о финансијском пословању политичких странака у години у којој су одржани општи избори у БиХ, Мајкићева је нагласила да је извјештајем ЦИК-а утврђено да свега 28 одсто политичких странака ради у складу са законом.

Она је оцијенила да је то посљедица недостатака у Закону о финансирању политичких странака и затражила да се хитно приступи његовој измјени.

У извјештају ЦИК-а наведено је да од 118 странака чије је пословање у 2014. години контролисано њих 13 није доставило извјештај о финансирању, а ускратиле су и приступ својим просторијама ради обављања ревизије финансијског пословања у тој години.

За 33 странке није утврђено кршење одредаба Закона о финансирању политичких странака, за 32 је утврђено кршење Закона, за 24 мањи прекршаји, а за 29 кршење Закона за које је предвиђено изрицање новчане казне.

ЦИК је покренуо поступак санкционисања за 41 политичку странку међу којима је 29 са прекршајима за које су предвиђене новчане санкције и 13 које нису дозволиле приступ ради обављања ревизије. За ових 13 странака изречена је забрана учешћа на наредним изборима.

Комисија је данас подржала у другом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ чији је предлагач посланик Шемсудин Мехмедовић, а којим се тражи изједначавање коефицијената за полицијске службенике са средњом стручном спремом са коефицијентима других запослених у институцијама БиХ са овим нивоом образовања.

За провођење овог рјешења на годишњем нивоу из буџета БиХ било би потребно око пет милиона КМ без урачунатих пореза и доприноса.

Чланови Комисије примили су к знању информацију о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за период јануар-септембар 2016. године, коју је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ.

Извор: СРНА