latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:43 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Ристовић: Од наредне школске године уџбеници енглеског језика домаћег издавача

Од наредне школске године на каталогу обавезних уџбеника за енглески језик у школама у Републици Српској биће само уџбеници домаћег издавача.
Уџбеници енглеског језика - Фото: РТРС
Уџбеници енглеског језикаФото: РТРС


 
"Министарство просвјете и културе Републике Српске прихватило је нашу иницијативу када је ријеч о повлачењу из продаје иностраних уџбеничких комплета за енглески језик од трећег до деветог разреда.

У каталогу уџбеника за наредну школску годину на списку обавезних уџбеника биће уврштени само уџбеници ЈП `Завод за уџбенике и наставна средства` а.д. Источно Ново Сарајево, што је у потпуности у складу са Законом о издаваштву", истиче за Срну директор Завода Раде Ристовић.

Он наглашава да ће од 2017/2018. школске године ђаци у основним школама Српске користити искључиво Заводове уџбенике, који су у потпуности усаглашени са планом и програмом.

"Вјерујемо да ће ова вијест обрадовати и многе родитеље, јер су ови уџбеници, када је ријеч о цијени, за око 30 одсто повољнији од иностраних", појашњава Ристовић.

Он истиче да је овај уџбеник енглеског језика потупно усклађен са Законом, а значајна предност су и појмови који се налазе у самим уџбеницима, а који су прилагођени дјеци у смислу географских и културолошких одредница.

"Ако на ову одлуку гледамо са пословне и економске стране, онда је свакако ријеч о увећању реалних прихода овог јавног предузећа за око десет одсто, а самим тим значајна средства у виду прихода од пореза и доприноса задржаће се на нашим просторима", прецизира Ристовић.

Према његовим ријечима, ови уџбеници добили су највише оцјене струке када је ријеч о рецензијама.

Ристовић појашњава да су све коментаре и сугестије доставили ауторима, а у наредном периоду ће све приједлоге за квалитетнијим садржајима упутити према Републичком педагошком заводу и Министарству просвјете, како би кроз евентуалне адаптације и корекције у наредним издањима добили најбоље уџбенике.

Он напомиње да у свему томе и јесте предност ових уџбеника, јер на основу сазнања из праксе, односно на основу показатеља из самог процеса извођења наставе, желе да унаприједе уџбенике, што до сад није био случај са увозним, јер се добијао готов производ намијењен ширем тржишту.

На питање Срне да ли се након енглеског могу очекивати уџбеници и за остале стране језике, Ристовић наводи да је у току конкурс за прибављање рукописа за нове уџбенике међу којима су руски и њемачки језик.

"Планирамо да поновимо поступак - ангажоваћемо домаће ауторе и рецензенте и консултовати наше наставнике како бисмо добили квалитетне уџбенике", напомиње он.

Ристовић позива све потенцијалне ауторе да више детаља о условима конкурса потраже на званичној интернет страници Завода и пријаве се на конкурс за достављање рукописа уџбеника страних језика, који ће имати вишеструки значај како за образовну заједницу, тако и за друштво уопште.

Извор: Срна