latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:31 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Генерални штрајк љекара сљедећег мјесеца

Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије Федерације БиХ одлучио је на данашњој хитној сједници да наредног мјесеца ступи у генерални штрајк.

"С обзиром на стално одлагање почетка преговора са Савезом струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ, Синдикат је донио одлуку да љекари ступе у генерални штрајк", рекао је предсједник Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ Рифат Ријад Заид.

Заид каже да још није одређен тачан датум одржавања протеста, јер ће правни тим који је именован одлучити о томе на основу Закона о штрајку.

Он је навео да састанци у здравственим установама поводом штрајка почињу данас. "Упозоравали смо и алармирали на овакво стање и раније, али су се сви оглушили", истакао је Заид за "Кликс".

Он је нагласио да Савез струковних синдиката доктора медицине и стоматологије није организован у Западно-херцеговачком кантону, али да ће се генералном штрајку придружити медицински радници из Крајине, Тузле, Зенице, Ливна, Сарајева, Средње Босне и Горажда.

Из Синдиката су поручили да љекари у ФБиХ никада неће пристати на рушење достојанства доктора које се предвиђа новим колективним уговором, потписаним између Синдиката запослених у здравству и Федералног министарства здравства из прошле године.

Овај уговор, како кажу, осим што руши достојанство и дигнитет љекара, може да доведе до нарушавања квалитета цијелог здравственог система у ФБиХ.

Непотписивањем колективног уговора с докторима или "проширивањем" раније потписаног колективног уговора и на докторе, доћи ће до незадовољства и још масовнијег одласка љекара из БиХ, као и одласка еминентних стручњака из јавног здравственог сектора у приватни сектор, при чему ће јавни сектор у здравству још више бити угрожен.

Извор: Срна