latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:52 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

В.Британија: Масован одлив радне снаге током ове године

Више од четвртине послодаваца саопштило је да радници из других чланица ЕУ разматрају могућност да ове године напусте фирму или Велику Британију, након резултата прошлогодишњег референдума о изласку из европског блока, показују резултати истраживања индустријске групације "Чартерд института за особље и развој".
Лондон, В. Британија (Фото: epa/Andy Rain) -
Лондон, В. Британија (Фото: epa/Andy Rain)

ЦИПД наводи да је тржиште рада у Великој Британији и даље снажно, али да ће одлука гласача о изласку из ЕУ, највјероватније, приморати компаније да поново разматрају своје стратегије за обуку радника пошто се морају прилагођавати да убудуће примају мањи број људи из европског блока.

Британски премијер Тереза Меј обећала је оштрију контролу имиграције по изласку те земље из ЕУ, што ће, највјероватније, бити 2019. године, чак иако би то значило да ће Лондон остати без приступа јединственом европском тржишту.

Званичник ЦИПД Гервин Дејвис истакао је да званични подаци указују на то да је број радника, који нису британски држављани, у Великој Британији растао много спорије након објављивања резултата референдума одржаног у јуну.

Знаци недостатака мигрантских радника појавили су се прошле године у пољопровредном сектору у Великој Британији, непосредно након одржавања референдума пошто је и пад вриједности фунте утицао да та земља буде мање привлачна за сезонске послове.

Извор: Срна