latinica  ћирилица
12/02/2017 |  12:43 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Брчко: Хуманитарна акција "Чеп за хендикеп" (ВИДЕО)

Удружење "Анђели Крепшић" из Брчког, покренуло је хуманитарну акцију "Чеп за хендикеп", у циљу подизања еколошке и хуманитарне свијести.
Хуманитарна акција "Чеп за хендикеп" - Фото: РТРС
Хуманитарна акција "Чеп за хендикеп"Фото: РТРС

Брчаци већ неколико мјесеци, прописно одлажу чепове од пластичних боца, а приход од продаје биће усмјерен у хуманитарне сврхе.

Акција "Чеп за хендикеп", покренула је ученике брчанских основних и средњих школа. Гиманзијалци истичу једноставност ацкије, јер сви свакодневно користе пластичну амбалажу.

"Ми можемо врло лако да те флашице и чепове да употријебимо, да некоме помогнемо, а наше мало, некоме значи много. Тих наших двије секунде, ако одвојимо, да ставимо тај чеп у неку канту, некоме ће доста помоћи", истакла је ученица Гимназије "Васо Пелагић" Брчко, Милица Васић.

"Одазив је велик, обзиром да ученици сваки дан пију велики број сокова, неки су чак доносили и од куће, како професори, тако и ученици", додала је такође ученица Гимназије "Васо Пелагић" Брчко, Амина Челичковић.

Професори и наставници, личним примјером показују, да би помоћ другима и брига о животној средини, требало да буде животна свкодневица.

"Млади се углавном угледају на старије, поготово на нас, који смо свакодневно ту и наша функција је поред образовне је и васпитна, и највећи учинак ми постижемо примјером", нагласио је професорица, Анка Симеуновић.

Акцију су подржала и друга Удружења из Брчког. Акција се већ проширила на Угљевик и Шамац.

"Негдје наш циљ и оно што ми видимо у свему томе је, да дјеца али и сами родитељи, сакупљајући ти чепове у ствари свхате колика је и еколоша али и она најважнија, хумана страна те акције", изјавио је Жељко Лазаревић из Удружења "Беба више".

У Удружењеу "Анђели Крепшић", истичу да акцијом, желе помоћи особама са инвалидитетом. Циљ им је кажу укључити све градове у земљи.

"Од продјае тих чепова с тим новцем,ми ћемо купити ортопедска помагала, за особе са инвлидитетом. До сада смо скупили 300 марака", рекла је Зорица Педић из Удружења "Анђели Крепшић". 

Маса од једног килограма садржи у просјеку 500 пластичних чепова, чија је тржишна вриједност 0,7 конвертибилних марка. Сва пластична амблажа сакупљена на овај начин ићи ће у процес рециклаже.