latinica  ћирилица
11/02/2017 |  08:23 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

Навршило се 116 година од смрти Милана Обреновића

Данас се навршило 116 година од смрти првог нововијековног краља Србије Милана Обреновића, који је владао од 1868. до 1889. године.
Милан Обреновић (Фото: srpskidespot.org.yu) -
Милан Обреновић (Фото: srpskidespot.org.yu)

Тим поводом, данас ће у Манастиру Крушедол на Фрушкој Гори бити организована државна церемонија у оквиру које ће помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Милан Поповић положити вијенац на гроб краља Милана и одати му почаст, саопштено је из Владе Србије.

Краљ Милан Обреновић био је унук Јеврема Обреновића, брата кнеза Милоша Обреновића.

Током његове владавине вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама Берлинског конгреса од 13. јула 1878. године.

Милан Обреновић је 1876. године, у вријеме када је Србија још била кнежевина, објавио рат Османском царству, али је неспремна српска војска поражена у Првом српско-турском рату.

Више успјеха кнез Милан имао је у Другом српско-турском рату, након чега је Србији на Берлинском конгресу 1878. године призната независност, а у њен састав ушли су Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ.

Краљ Милан се у спољној политици ослањао на Аустроугарску, од које је добио подршку за проглашење Краљевине Србије 1882. године.

Његов утицај у земљи знатно је ослабио када је новембра 1885. године повео тромјесечни српско-бугарски рат због припајања Источне Румелије Бугарској, супротно одлукама Берлинског конгреса.

Краљ Милан абдицирао је 1889. године и оставио власт сину Александру, а касније напустио земљу. У Србију се вратио 1897. године као врховни командант војске, коју је потпуно реформисао и модернизовао.

Заувијек је отишао из Србије 1900. године јер није подржавао Александров брак са Драгом Машин.

Преминуо је 11. фебруара 1901. године у Бечу од упале плућа, а сахрањен је у гробници у фрушкогорском Манастиру Крушедол.

Извор: СРНА