latinica  ћирилица
23/01/2017 |  20:02 | Аутор: РТРС

Габријел: Искористићемо сваку трговинску прилику

Њемачка индустрија искористиће сваку трговинску прилику у Азији и јужној Америци коју оставе протекционистичке САД, рекао је данас замјеник њемачког канцелара Зигмар Габријел након што је амерички предсједник Доналд Трамп повукао САД из Споразима о транс-пацифичком партнерству /ТПП/.
Зигмар Габријел - Фото: ТАНЈУГ
Зигмар ГабријелФото: ТАНЈУГ

"Уколико Трамп отпочне трговински рат са Азијом и јужном Америком, то ће створити прилике за нас. Трамп једноставно мора да призна да америчка економија често није конкурентна, док њемачка то јесте", истакао је Габријел, критикујући пријетњу Трампа да ће увести царине од 35 одсто на евентуално увезене њемачке аутомобиле из Мексика у САД.

Према његовим ријечима, то може бити само контрапродуктивно за САД.

Трамп је нешто раније потписао указ којим се САД повлаче из ТПП.

Габријел, који је и на функцији министра економије, навео је да њемачка индустрија треба да остане самоувјерена током наредних Трампових потеза.

Он је истакао да једва десет одсто њемачког извоза одлази у САД, а да 60 одсто иде у остале европске државе.

"Из тога се може видјети тежина наших економских интереса. Њемачка треба да дјелује самоувјерено, а не испуњена страховима. Успјешна смо, технолошки напредна извозна држава са великим бројем вриједних људи и паметних компанија", додао је Габријел.

Извор: СРНА