latinica  ћирилица
23/01/2017 |  16:44 ⇒ 24/01/2017 | 07:42 | Аутор: РТРС

Ројтерс: Јевреји бојкотују званичну комеморацију Холокауста

Јеврејска удружења у Хрватској оптужују актуелну власт у Хрватској за релативизацију злочина које су током Другог свјетског рата починили припадници усташког режима, који су подржавали њемачки нацисти, преноси новинска агенција Ројтерс.
У Јасеновцу плоча са усташким поздравом - Фото: Novosti.rs
У Јасеновцу плоча са усташким поздравомФото: Novosti.rs

Удружења Јевреја у Хрватској објавила су да ће бојкотовати званичну комеморацију Холокауста која ће бити одржана у петак, 27. јануара.

У Ројтерсовом тексту наводи се да се Међународни дан обиљежавања Холокауста одржава 27. јануара сваке године, на датум када је Црвена армија ослободила највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц.

Прије три мјесеца десно оријентисани ветерани хрватског рата за независност подигли су комеморативну плочу у Јасеновцу у част својих сабораца који су погинули на почетку рата који се водио током отцјепљивања Хрватске од Југославије, подсјећа британска агенција.

Ројтерс указује да се на плочи, коју су подигли ветерани, налази поздрав "За дом спремни" који су користили поборници усташког режима када је у концентрационом логору Јасеновац убијено на десетине хиљада Срба, Јевреја, Рома и Хрвата антифашиста.

Ројтерсов текст пренијели су бројни свјетски медији, међу којима и "Јерузалем пост".

Извор: СРНА