latinica  ћирилица
23/01/2017 |  13:31 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Хрватска поднијела 84 амандмана на резолуцију о Србији - смета им сарадња Београда и Москве

Од 325 амандмана, колико је поднесено на резолуцију о напретку Србије извјестиоца ЕП Дејвида Мекалистера, Хрвати су поднијели четвртину, 84, пишу "Вечерње новости".

Примједбе Хрвата углавном се односе на већу заштиту хрватске мањине у Србији, тражи се враћање културног блага и рјешавање питања међудржавне границе, као и укидање српског закона о универзалној јурисдикцији у суђењима за ратне злочине.

Хрватима смета и хапшење бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја у Француској по потјерници Београда, и у амандманима оптужују Србију да преузима улогу "малог Хага".

Загребу је трн у оку и сарадња Београда и Москве, посебно заједничке војне вјежбе, а изнесене су примједбе и на то што Србија није Трибуналу у Хагу испоручила троје радикала оптужених за непоштовање суда.

Хрвати траже да се у резолуцији јасно постави услов да се билатерална питања рјешавају на почетку преговора Србије и ЕУ. Спољнополитички одбор ЕП требало би 27. фебруара да гласа о компромисном тексту који би требало да буде изгласан на пленарном засједању Европског парламента у марту у Стразбуру.

Извор: Вечерње новости