latinica  ћирилица
23/01/2017 |  12:11 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 75 година од Новосадске рације

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је на обиљежавању 75 година од Новосадске рације, у којој су мађарски фашисти у јануару 1942. године убили 2.000 Срба, Јевреја, Рома и припадника других нација, да би у правни систем Србије требало увести установу "спомен-жртве".
Обиљежавање Рације у Новом Саду - Фото: РТС
Обиљежавање Рације у Новом СадуФото: РТС

"Србија би требало да у наш правни систем уведе установу `спомен-жртве` и да се обједини јединствен спомен-комплекс као знак сјећања на све невине жртве које су поднете у покушају истребљења читавог српског народа, јеврејског, ромског и других братских народа са ових простора у Првом и Другом светском рату", рекао је Николић код споменика "Породица" на новосадском Кеју жртава рације.

Николић каже да ће се залагати да се у правном систему Србије установи појам "затирање", који ће да означава српско страдање, као у случају Холокауста када је ријеч о страдању јеврејског народа.

"Српски народ, сразмерно броју становника, свакако припада народима који су највише страдали у историји човечанства. `Затирање` нека означава покушај истребљења српског народа за време Првог светског рата, али и у време фашистичких режима у фашистичкој Немачкој и Независној Држави Хрватској", навео је Николић.

Говорећи о стравичним злочинима које су у Новосадској рацији чинили мађарски фашисти, он је истакао да је у Новом Саду само за три дана страдало хиљаде невиних жртава, прије свега Срба и Јевреја.

"Фашисти су све чинили из безумног убеђења, без трунке човечности. Тако су на пример невини људи убијани на реци митраљеском ватром, а потом бацани под њен лед. Други су убијани бајонетом и бацани под лед реке. А, било је и случајева да су фашисти терали мајке да својом руком бацају своју децу под лед", додао је предсједник Србије.

Он каже да се данас људи сјећају стравичних злочина почињених у Новосадској рацији, али не како би били огорчени или како би попријеко гледали комшије.

"Нема кривице читавог народа, само појединаца, болесних умова, задојених фашизмом и нацизмом", рекао је Николић.

Присутнима на Кеју жртава рације обратили су се и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а након јеврејског и православног помена о злочинима говорили су врховни рабин Србије Исак Асиел и Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј.

Новосадска рација назив је за погром који су мађарски фашисти регента Миклоша Хортија извршили над Србима, Јеврејима, Ромима и припадницима других нација у Новом Саду током Другог свјетског рата.

Рација је спроведена у Новом Саду и околним мјестима од 21. до 23. јануара 1942. године када је на бруталан начин је побијено и под лед Дунава бачено више од 2.000 недужних Новосађана.

Поједини историјски извори наводе да је укупан број несталих током погрома био 4.500, чија је једина кривица била што су Срби, Јевреји или припадници неке друге немађарске националности.

Извор: СРНА