latinica  ћирилица
23/01/2017 |  12:08 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Протест упозорења Самосталног синдиката радника БХРТ-а

Самостални синдикат радника БХРТ-а организовао је данас у згради Радио-телевизије БиХ протест упозорења због катастрофалне финансијске ситуације у овој медијској кући, на којем су захтијевали хитне измјене Закона о јавном РТВ сервису.
Протест радника БХРТ-а - Фото: klix.ba
Протест радника БХРТ-аФото: klix.ba

Предсједник Самосталног синдиката радника БХРТ-а Дамир Смитал рекао је да радницима БХРТ-а нису уплаћени доприноси за пензијско-инвалидско осигурање више од 20 мјесеци, а да је тренутна исплата нето плата неизвјесна сваког мјесеца.

- За то вријеме БХРТ уредно плаћа кредит за један дио дигиталне опреме набављене у процесу дигитализације. Потребна нам је нова опрема како не бисмо наставили да заостајемо за јавним сервисима у Европи јер је дио наше опреме из раних осамдесетих година прошлог вијека - истакао је Смитал.

Он каже да, у каквим условима запослени БХРТ-а раде, показује то да се сваки пут када новинарска екипа крене на терен страхује за њихову безбједност јер су возила на граници исправности, а нема средстава за њихов поправак.

- Имали смо случајеве да су неке наше колеге доживјеле струјни удар због дотрајалости опреме - каже Смитал.

Према његовим ријечима, основни узрок свега што се дешава у БХРТ-у јесте непостојање политичке воље која би требало да обезбиједи стабилно финансирање ове медијске куће.

- Не постоје никакве назнаке да ће се стање поправити, а Парламентарна скупштина БиХ нас игнорише. Захтијевамо хитне измјене Закона о јавном РТВ сервису за 60 дана, како би било обезбијеђено стабилно финансирање БХРТ-а - додао је Смитал.

Он каже да Самостални синдикат има рјешење за овај проблем и да зато захтијева хитан састанак са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, његовим замјеницима и ресорним министром.

Извор: СРНА