latinica  ћирилица
23/01/2017 |  10:39 ⇒ 10:40 | Аутор: РТРС

Петровић: Србија неће одустати од гоњења Харадинаја

Србија неће одустати од гоњења једног од бивших команданата ОВК Рамуша Харадинаја, кога терети за ратне злочине, све док не буде изашао пред неки надлежни суд и одговарао, поручио је руководилац Тужилаштва Србије за ратне злочине Милан Петровић.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Петровић је додао да не искључује могућност да Харадинај из Француске, гдје је ухапшен, буде предат новом суду у Хагу, наводећи да са тамошњим специјалним тужиоцем Дејвидом Швендименом српско Тужилаштво за ратне злочине има добру сарадњу.

"Ми бисмо у том случају наставили сарадњу са тим судом и њему припомогли да Харадинај одговара за кривична дела која му стављамо на терет. Уколико, ипак, буде испоручен Србији ми ћемо му судити и омугућити му да оствари своју одбрану у пуној мери. Нећемо му на терет стављати ништа више од онога за шта имамо доказе. Имаће у сваком случају поштено и фер суђење", рекао је Петровић за Радио "Дојче Веле".

Он је напоменуо да је случај "Харадинај" чисто правни случај који је, што се тиче самих догађаја који су наведени у захтјеву Србије, односно молби за екстрадицију, неоптерећен било каквом политичком конотацијом.

Петровић није могао да изнесе детаље захтјева за изручење, јер су свједоци проглашени посебно осјетљивим, и они су у таквој ситуацији да би могла да се наруши тајност истраге.

"А могла би да дође у питање и безбедност самих оштећених и сведока који ће се појавити у овом поступку", рекао је Петровић.

Он је додао да су прикупљени солидни докази иако "тужилац и истражни органи имају проблем да дођу на лице мјеста извршења злочина, јер је ријеч о Косову и Метохији, гдје је ограничен приступ правосудним органима Србије".

Србија терети Харадинаја да је лично убио најмање 11 особа на Косову и Метохији током рата, а да су у области командовања његове јединице почињени страшни злочини над Србима.

Извор: СРНА