latinica  ћирилица
23/01/2017 |  10:13 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Позната имена ухапшених у полицијској акцији "Регистратор" у Бихаћу

Тужилаштво Унско-санског кантона потврдило је данас да се 13 ухапшених лица у акцији кодног назива "Регистратор" терети за најтежа дјела корупције, чиме су причинили штету кантоналној Служби за запошљавање више од 50.000 КМ.

Из тужилаштва оцјењују да је ријеч о "капиталном предмету у борби против корупције".

У јутрошњој акцији ухапшено је 12 радника Службе за запошљавање Унско-санског кантона и један радник Кантоналне управе за инспекцијске послове, који се сумњиче да су починили више кривичних дјела злоупотребе положаја и овлаштења.

Jутрос су у Бихаћу ухапшени вршилац дужности директора Јавне установе Служба за запошљавање Унско-санског кантона Анандо Бакал и бивши в.д. директора Службе за запошљавање УСК Рамо Сулић, сазнаје Клиx.ба.

Осим њих уз наведеној акцији су ухапшени Дилиста Међедовић, Емин Скендеровић, Јасмин Прошић, Месић Месуд, Абид Хаџић, Медина Курић, Аида Пиралић, Един Феризовић, Сенада Смајић и Елведина Надаревић.

Поступајући тужилац у овом предмету Аднан Тулић рекао је да је ухапшен директор Службе за запошљавање и шефови свих служби унутар ове институције.

"Осумњиченима се ставља на терет да су од 2009. до 2012. године починили низ кривичних дјела злоупотребе положаја, као што су незаконита запошљавања већег броја лица, фалсификовање службених исправа, незаконита увећавања властитих плата на штету службе, закључивање фиктивних уговора о раду са поједницима којима су исплаћиване плате, а нису радили и низ других криминалних дјела", рекао је Тулић.

Он је истакао да су осумњичени у овом предмету фалсификовали "све могуће", од федералних службених исправа па до интерних кантоналних. "На тај начин су криминалним радњама оштетили службу за више од 50.000 КМ", напоменуо је Тулић.

Портал "Кликс" преноси да је из Кантоналне управе за инспекцијске послове ухапшен инспектор за рад за којег постоје докази да је извршио увид у незаконита запошљавања, али да је "окренуо главу" од тога.

"Он је видио четири уговора о раду која су била незаконита, али је одбио да предузме било шта, јер је био у одличним релацијама са директором службе", објаснио је Тулић, додајући да Тужилаштво и кантонални МУП желе на овакав начин да пошаљу поруку да ће сузбити корупцију и у редовима инспекције.

Десет лица ће, највјероватније, бити пуштено кући јер је највећи број њих већ признао почињење кривичног дјела.

"Биће им предложене мјере забране као што су обављање службене дужности у служби, прилаз служби на 50 метара и састанак са свједоцима, док ће, врло вјероватно, за три лица бити предложен притвор, али о томе ћемо одлучити у току дана. Ријеч је о организаторима групе", истакао је Тулић.

Он је напоменуо да је ријеч о капиталном предмету у борби против корупције који проводе кантонално Тужилаштво и МУП, који су се "ухватили у коштац са дугогодишњим проблемом корупције у Служби за запошљавање".

"Никад нисмо имали предмет корупције гдје је слободе лишено 13 лица", додао је Тулић.

Осумњичени се тренутно налазе у просторијама МУП-а Унско-санског кантона, гдје се врши њихово испитивање, након чега ће бити предати Тужилаштву на даље поступање, највјероватније сутра ујутро.

Извор: СРНА/Кликс