latinica  ћирилица
23/01/2017 |  09:38 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Шаровић: И штете и користи од ССП-а

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће се примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ између БиХ и ЕУ различито одразити на разне гране производње, те да ће некима одговарати, а некима неће.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је навео да ће на удару конкуренције из ЕУ бити месна и млијечна индустрија, а посебно њихови сектори који се односе на прерађевине.

"У првом реду удар ће осјетити мљекаре, јер су оне под неком врстом притиска. Ове године овдје ће се наћи 4,5 милиона тона млијека на које се неће плаћати царина и прелевман, и на БиХ, а посебно ентитетима је да нађу начин како да помогну домаћем мљекарском сектору да задржи исту производњу", каже он.

С обзиром на то да се повећава извоз у ЕУ, Шаровић сматра да ће резултати у овој години показати да је онолико колико је млијека увезено у БиХ из ЕУ толико и извезено.

Он је нагласио да ће фармери који се баве производњом говеђег и јунећег меса моћи да надокнаде штету извозом у Турску јер БиХ има добар аранжман са том земљом и тамо је могуће пласирати сву производњу.

Шаровић је појаснио да ће примјена адаптираног ССП-а, која почиње од фебруара, одговарати произвођачима воћа и поврћа јер ће од 2. фебруара моћи да извозе у ЕУ без царина, а задовољни ће бити и произвођачи свјеже рибе јер добијају повећану квоту за бесцарински извоз која је за њих значајна.

"Требало би да буду задовољни и извозници шећера јер су добили бесцаринску квоту за око 2.500 тона, те винари јер ће добити врло високу квоту од близу 20.000 хектолитара, што је значајна могућност за извоз", рекао је Шаровић за "Глас Српске".

Шаровић је рекао да је излаз из ове ситуације већи пољопривредни буџет, те да он у Српској мора бити увећан за минимум још 60 милиона КМ.

Говорећи о најавама Њемачке да ће помоћи БиХ у надокнади штете коју ће претрпјети домаћа производња примјеном ССП-а, Шаровић је навео да ова земља нуди разне видове техничке помоћи за пољопривредни сектор у БиХ, али не и новац, а преговоре воде делегације Републике Српске, ФБиХ и БиХ.

Када је ријеч о блокади измјена Закона о акцизама због које је доведена у питање исплата друге транше кредита ММФ-а, Шаровић је навео да се у Савјету министара БиХ у вези с тим ништа не дешава.

"Ми смо два пута дали зелено свјетло да то питање буде ријешено, лично сам, не условљавајући то на било који начин плавим дизелом, пустио да приједлог измјена и допуна закона о акцизама прође кроз Савјет министара, али очигледно је да је све запело у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ", појаснио је Шаровић.

Он је додао да је тако настала пат позиција, те да не зна како ће бити расвијетљена, али је очигледно да ММФ и друге финансијске институције неће дати новац без доношења ових измјена закона, што значи да нема ни инвестиција од Европске банке за обнову и развој.

Извор: СРНА