latinica  ћирилица
23/01/2017 |  08:14 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Астана: Сиријска Влада и опозиција за истим столом (ВИДЕО)

У Астани јутрос су почели разговори о рјешењу оружаног сукоба у Сирији, којима присуствују представници Казахстана, Ирана, Сирије, делегације владе Сирије, УН, САД, као и сиријске оружане опозиције, те Турске и Русије.

У разговорима учествује и вођа групе "Џаиш ел ислам" Захран Алуш.

Консултације ће се наредних неколико часова водити за великим округлим столом, а организатори скупа намјерно нису уводили таблице за званични Дамаск и опозицију, већ су их само именовали као "Сиријска Арапска Република", јер је, према ријечима представника организатора, најважније да "сви сједе за истим столом".

Предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев рекао је да ће преговори створити услове за рјешење сиријске кризе у оквиру женевског процеса.

"Спутњик" јавља да је дио разговора у Астани, који је био отворен за медије, завршен, а да се сада воде дискусије између представнике сиријске Владе и оружане опозиције иза затворених врата. Прва делегација која ће да говори је из Дамаска, а потом Русије, Ирана, Турске, САД и УН.

"Увјерен сам да ће састанак у Астани створити неопходне услове за налажење прихватљивог рјешења сиријске кризе за све стране под покровитељством УН", наводи се у саопштењу предсједника.

Лавров: Кључни корак ка рјешењу

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да преговори о миру у Сирији у Астани треба да буду кључни корак ка рјешењу кризе у тој земљи.

- Вјерујем да састанак о Сирији између представника сиријске Владе и оружане опозиције у Астани треба да буде важан корак ка рјешавању скоро шестогодишње кризе - рекао је Лавров, преноси "Спутњик".

Де Мистура разговарао са представницима сиријске Владе

Специјални изасланик УН Стефан де Мистура разговарао је јутрос са представницима сиријске Владе пред почетак преговора у Астани, јавља "Спутњик".

Мистура је рекао да све стране у преговорима у Астани раде напорно на постизању рјешења за Сирију.

- Сви радимо веома напорно - рекао је Де Мистура, одбијајући да одговара на питања новинара, преноси "Спутњик".

Извор: СРНА