latinica  ћирилица
23/01/2017 |  08:12 | Аутор: РТРС

Сутра номинације за престижног Оскара

Америчка Академија за филм и науку у уторак ће саопштити списак номинованих за награду Оскар, чија ће свечана 89. додјела бити одржана 26. фебруара у позоришту Долби у Холивуду, саопштено је на сајту Академије.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

За сада се не помиње ниједан филм који би могао да буде на списку номинација, али су награде Америчког удружења продуцената, Америчког удружења редитеља као и Златни глобус поуздани показатељи ко би могао да освоји престижног Оскара.

Према тим награда, мјузикл ""La La Land" и остварења "Moonlight" и "Manchester by the Sea" могли би да буду фаворити за Оскара.

Оскар се додјелује у 24 категорије, медју којима за најбољи филм, режију, главног глумца и главну глумицу, најбољу споредну мушку и женску улогу, најбољи оригинални сценарио, најбољи адаптирани сценарио, најбољи страни, документарни и анимирани филм, као и за најбољу музику и специјалне ефекте.

Свечаност ће преносити америчка телевизијска мрежа Еј Би Си (АБЦ) а домаћин церемоније ће бити глумац Џими Кимел.

На свећаној вечери америчке Академије за науку и филм одржаној 12. новембра почасног Оскара добили су Џеки Чен, звијезда акционих филмова, и редитељ документарних филмова Фредерик Вајзмен.

Филм "Под лупом" редитеља Тома Макартија освојио је прошле године Оскара за најбољи филм, док је мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту освојио Оскара за најбољу режију за филм "Повратник".

Извор: Бета