latinica  ћирилица
22/01/2017 |  18:16 ⇒ 23/01/2017 | 07:48 | Аутор: РТРС

Бијељински "Орао" поново "лети" - нови пословни изазови! (ВИДЕО)

За бијељински "Орао" који се бави ремонтом турбо-млазних мотора и производњом специјалних алата, година је почела успјешно.
Бијељина - "Орао" - Фото: РТРС
Бијељина - "Орао"Фото: РТРС

Главни пословни партнер им је Војска Србије. Ускоро очекују и потписивање уговора са руском фирмом ''Климов'' за ремонт хеликоптерских мотора. Новим програмом осигурали би посао за наредне двије деценије.

Када има посла биће и пара за плате и доприносе. Док ремонтују моторе за Војску Србије, радници се спремају и за најављене цивилне програме који су им нада за боље сутра.

- Једва чекамо то. Биће боље и плате ће бити веће а биће и запошљавањеамладих људи, каже радник Горан Плакаловић.

Драган Лонтош, авиомеханичар, истиче да не треба овдје много математике.

- Ако дођу овдје мотори да се састављају- растављају, то је оно што знамо и знам да ће  то бити редовно, додаје Горан.

Због кашњења у достави мотора Војске Србије, Индије и других земаља, на шта нису могли да утичу, прошла година била је тешка за "Орао", иако су уз подизање технолошког нивоа фирме и уговорених послова очекивали да ће бити једна од најуспјешнијих. Успјели су, ипак, да "испливају" из минуса.

- У једном моменту каснили смо и три плате радницима и нисмо на вријеме платили дажбине, међутим на крају године стање се поправило, дошло до уговорених послова, наплате дијела потраживања и у децембру су исплаћене двије плате, плаћене обавезе према држави и порпавили смо стање, каже Милан Прица, директор АД "Орао".

Захваљујући уговореном ремонту турбомлазних мотора за Министарство одбране Србије и индијских мотора, који би требало да стигну крајем фебруара, обезбијеђене су бруто плате за 395 радника за овај и идући мјесец.

Гаранција за успјешно пословање јесте посао са Русима. Преговори о добијању лиценце за ремонт хеликоптерских мотора -Ми имамо чврста обећања нашег Министарства енергетике и индустрије и Владе да ће нас подржату у томе и да ће дати гаранције за Орао да би ушли у тај посао. Нас сама лиценца кошта 2,9 милиона евра, додаје Прица.

Сарадња са арапским земљама требало би да буде остварена. "Орао" прати свјетске трендове - ради са канадско-пољским Прат Витнејемом. Развијање, међутим, тражи и улагања, а у посљедњој години, за разлику од неколико претходних, нису купили ништа од нове опреме.

Да би одржали квалитет, у првом кварталу ове године планирају набавку двије машине за обраду метала електроерозијом, за шта им је потребно око 300. 000 евра.