latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:45 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Ружичић и Савановић о положају радника (ВИДЕО)

Поводом 1. маја, међународног празника рада, предсједник гранског Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске Данко Ружичић и предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић, указали су на положај радника, али и на све проблеме са којим са суочавају.
Данко Ружичић и Горан Савановић - Фото: РТРС
Данко Ружичић и Горан СавановићФото: РТРС

Ружичић истиче да привредни грански синдикати скоро уопште немају потписане колективне уговоре.

- Просјек плата у претходној 2023. години према подацима Пореске управе Републике Српске, а на основу попуњених образаца наших послодаваца, говоре да је просјечна плата била 963 марке и одмах да кажем да је то ниже него просјечна плата у прерађивачкој индустрији која је у прошлој години била 1.045 марака - рекао је Ружичић.

Иако се у сектору трговине уочава значајно побољшање, предсједник гранског синдиката, Савановић, истиче да се још треба радити на побољшању радних услова.

- Однос најниже плате која је повећана од првог јануара према запосленима у трговини донио је доста доброга и мислим да Влада, када је одлучивала о висини најниже плате, добро је размислила и мислим да је стварно добар потез који се добро манифестовао у комплетној структури плата у читавој држави - истакао је Савановић.