latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:28 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

СИПА још не зна ко је починио напад на премијера Србије - помоћ траже од грађана (ВИДЕО)

СИПА још не зна ко је напао премијера Србије Александра Вучића у Поточарима. Након двије године, траже помоћ грађана. На својој интернет страници објавили су фотографије потенцијалних нападача чији идентитет њима није познат.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

А управо на једној од фотографија је лице које је МУП Српске идентификовао још прошле године у извјештају, предатом Специјалном тужилаштву Републике Српске.

У ери дигитализације, протока података и могућности да скоро сваки лаик открије идентитет неког лица, СИПА позива грађане да раде - њихов посао.

Након скоро двије године нису били у стању да открију, ко су починиоци напада на премијера Србије у Поточарима. Тако се међу објављеним фотографијама нашао и Армин Шехомеровић из Сребренице, чији идентитет СИПА наводно не зна, иако је то исто лице као нападач идентификовано у извјештају МУП-а Српске.

Зашто је игнорисан тај податак, у МУП-у без одговора. Кажу, Специјалном тужилаштву РС извјештај су предали у априлу прошле године.

Иако постоје бројни видео- записи на којима се јасно види идентитет нападача, СИПА још трага. МУП Српске своју истрагу окончао је прошле године. Идентификована су четири починиоца. Осим Шехомеровића из Сребренице, на листи су се нашла још три лица из Тешња: Алмир Мердић, Елведин Химзић и Мујо Диздаревић, док за два лица није утврђен идентитет.

Недавно је премијер Србије изјавио да нема никакаве сумње да је напад на њега у Поточарима организован у БиХ.

- Многи нису срећни исходом напада у Поточарима и били су изненађени мојом постојаношћу, и храброшћу људи који су ме обезбјеђивали. Многи су жељели другачије, каже оремијер Србије, Александар Вучић.

Вучић је чак изјавио да због политичких притисака полицајци из Србије тог дана нису могли да буду у Поточарима, иако није било законских ограничења.

А да је овдје политика одавно умијешала прсте сматрају и стручњаци. Тврде да грађани у овом случају не могу помоћи јер технологије криминалистичко- форензичке обраде недвосмислено могу да идентификују и докажу шта се десило у Поточарима.

- Нажалост, у многим стварима у БиХ када се догађају разни деликти и кривична дела, прије то преузме политика на својеврстан политикански или други начин користећи за свој интерес, док службе безбједности и полицијске агенције индолентно то посматрају, истиче Миле Данчић, професор Криминалистике и кривичног права.

Подсјећамо да су лица која је идентификовао МУП Срспке 10 дана након напада саслушана у Тужилаштву БиХ али су пуштени на слободу и против њих није подигнута оптужница.

Спекулисало се да су повезани са утицајним људима у СДА и да су мјесецима слали новац и опрему припадницима Исламске државе, али и да су били припадници озлоглашеног одреда Ел муџахид.

Након свега, грађани умјесто да раде посао бројних безбједносних БХ агенција, за који их дебело плаћају - требало би да се запитају - ако се овако поступа са премијером једне државе, ко ће и на који начин заштити њих, како их воле назвати -обичне грађане.