latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:52 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Шпирић: Документ "Дубински продор Ушће" оригиналан

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Никола Шпирић рекао је данас да је документ "Дубински продор Ушће" оригиналан и да је заведен у овој безбједносној агенцији.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Након састанка чланова комисије са руководством ОБА БиХ у Сарајеву, Шпирић је навео да се ОБА понашала у складу са законом када је ријеч о том документу и да није било прислушкивања грађана ни у БиХ, нити изван земље по основу тог заведеног предмета.

"О садржају документа не можемо говорити, с обзиром да ће се унутар ОБА БиХ водити интерна истрага на који начин је документ изашао изван ове агенције. Он је строго повјерљив и док се не скине ознака повјерљивости морамо остати професионални", рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Он је додао да је увидом у документацију закључено да није било прислушкивања грађана ни у БиХ, нити изван ње. "Ту је био мало `спина` и треба да подржимо професионалан рад агенције", навео је Шпирић.

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА рекао је да ће садржај документа акције "Ушће" бити објелодањен када се скине ознака повјерљивости.

Шпирић је напоменуо и да нема докумената да су обавјештајне службе Србије прислушкивале грађане БиХ.

Члан Заједничке комисије за надзор на радом ОБА Дарко Бабаљ је нагласио да је врло битно да је на данашњој сједници Комисије постигнут јединствен став, те да јавност БиХ и Србије може добити информацију да нису прислушкивани функционери Србије.

"Треба питати господина који је документе са ознаком тајно објавио. Њим ће се Комисија посебно бавити сљедећи пут. Знате колико докумената има ОБА - колико има `Ушћа`, `Прилива`, `Лора`, `Нерола` и то је рад ОБА који немам право да коментаришем. Сигурно је да ОБА ради свој посао у складу са законом", рекао је Бабаљ.

Он је нагласио да "има пуно афера", те изразио наду да политичари због своје промоције неће узбуњивати грађане региона и износити неке ствари које доносе неизвјесност.

"Данас смо добили папире да је рађено по закону и да функционери Србије нису прислушкивани", рекао је Бабаљ и додао да ће се "неко други бавити" потпредсједником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем, који је објавио документе.

Члан Комисије Садик Ахметовић рекао је да, према закону, ОБА има право и обавезу да се бави контраобавјештајном дјелатношћу, те да је неспорно утврђено да је рађено у складу са законом.

"Комисија је донијела једногласно закључак. Тиче се и прислушкивања званичника - да их није било, нити изван БиХ, нити унутар земље. Ми ћемо након интерне истраге коју води ОБА и утврђивања одговорних за 'цурење' документа, односно нарушавања Закона о тајним подацима, вјероватно имати сједницу о томе", рекао је Ахметовић.

Ахметовић сматра да "цурење" документа из ОБА има обиљежја кривичних дјела јер су најмање три закона прекршена, те да ће се Тужилаштво БиХ одредити према свима који су на било који начин учествовали у "цурењу" информација из ОБА што може угрозити и безбједност земље и "затегнути" односе међу безбједносним агенцијама.

"Врло је битно до краја утврдити одговорност да се овакви и слични случајеви више не би дешавали, да би ОБА била добар партнер свим обавјештајним агенцијама у региону", рекао је Ахметовић, истичући да је циљ дезинформација био дискредитација обавјештајне службе.

На питање да ли ће бити покренути дисциплински поступци унутар ОБА БиХ, Ахметовић је рекао да је током сједнице речено да ће сачекати да се оконча интерна истрага.

Према његовим ријечима, чланови Комисије су информисани да су директори обавјештајних агенција БиХ и Србије имали квалитетан и садржајан састанак прије неколико дана.

Члан Комисије Дамир Бећировић сматра да је кључно да је ОБА радила у складу са законом и да није било прислушкивања функционера у БиХ, ни у иностранству, те понавља да је договорено провођење интерне истраге о "цурењу" документа.

"Након истраге ће се Комисија изјаснити о томе да ли је било кршења Закона о заштити тајних података. Чини се и да ће бити посла за Тужилаштво БиХ", нагласио је Бећировић.

Он је напоменуо да је сужен круг лица која су имала приступ документу који је, како је рекао, био у настајању, те да се зна ко су лица из ОБА који су прекршили неколико закона.

"Стевандић је био политичка марионета, ове или друге државе која је изнијела документ који је био у припреми. Очигледно је да су наредбодавци негдје друго, а не овдје", додао је Бећировић.

Чланови Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ и руководство ове агенције одржали су данас у Сарајеву састанак како би размотрили питања у вези са предметом који се води под кодним називом "Ушће".

Извор: Срна