latinica  ћирилица
18/01/2017 |  18:19 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Увођење санкција Додику - шамар цијелој БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је да је увођење америчких санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику шамар цијелој БиХ.

Он сматра да ће се новонастала ситуација одразити на све грађане БиХ и да је за сваког лидера у земљи озбиљна ствар налазити се на америчкој "црној листи".

"То је порука за оне који у будућности намјеравају инвестирати на овом подручју, али и за оне који ће путовати. Додик је сам крив што нас је довео у ову ситуацију, а самим тим и себе. Свима је јасно да се морају спроводити одлуке Уставног суда БиХ јер је то најбитније у овој земљи", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да су поруке које стижу "са стране" важније од било какве побједе на изборима и истакао да "треба ослушкивати све критике".

"Не мислим да Додик планира било какве радикалне потезе, као што су отцјепљење и мислим да је све радио из личних интереса. Србија неће подржати санкције, али ће их њени, као и грађани БиХ, имати у виду. Ово је јака порука САД која ће се одразити на БиХ и све њене грађане. Додик је урадио погрешну ствар, а није САД", сматра Изетбеговић.

Он каже да су овакве ствари САД биле очекиване јер је, како је оцијенио, "Додик већ одавно прешао све црвене линије, провоцирао и изазивао".

Изетбеговић сматра да се Додик "некоректно односио према високом представнику у БиХ, међународној заједници и уопште миру и интегритету у БиХ".

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изјавила је синоћ да су САД увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику који се, како је навела, успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља пријетњу спровођењу Дејтонског споразума.

Извор: СРНА