latinica  ћирилица
18/01/2017 |  17:38 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Дискутабилне одлуке Обамине администрације у насљеђе Доналду Трампу (ВИДЕО)

Санкције против предсједника Републике Српске у предвечерје другог мандата одлазећег предсједника Америке, тек су једна у низу нелогичних и дискутабилних одлука администрације, која је на излазним вратима.

У, дословно, посљедњим данима на радним мјестима, људи Барака Обаме воде интензивнију и активнију политику него што су то радили у два његова четворогодишња мандата.

Умјесто мирне и сталожене предаје власти, администрација Барака Обаме чини све што може да отежа живот новом предсједнику Сједињених Америчких Држава.

Одлуке које су донијели у посљедњих мјесец дана, попут слања противваздушних ракета тзв. умјереној сиријској опозицији, управо у вријеме када је коначно дошло до каквог-таквог договора, или увођење нових санкција Русији, доживљавају се као покушај "везивања руку" будућем предсједнику и ограничавања маневарског простора.

"Моји пријатељи Американци, била ми је част да вам служим", рекао је приликом опроштајног обраћања одлазећи предсједник Сједињених Америчких Држава, Барак Обама.

Посебно незгодна, за нову амерички администрацију, могла би се показати резолуција Савјета безбједности којом се стари дио Јерусалима назива "окупираном територијом". Америка је увијек стављала вето на овакве резолуције, међутим сада су били само уздржани. Израелски премијер Бењамин Њетањаху није крио разочарење.

"Сви амерички предсједници након Картера држали су се обећања да се неће мијешати у коначни договор Израела и Савјета безбједности. А сада, потпуно супротно од оног што је обећаао 2011. године, Барак Обама и његова администрација су срамно заскочиле Израел у УН-у", нагласио је Њетањаху.

Добитник Нобелове награде за нешто што је тек требало да уради, Барак Обама је, разочарао не само дугогодишње савезнике из Израела већ и Европљане, који су од њега много очекивали.

Нови амерички предсједник најавио да ће укинути скоро све одлуке свог претходника које нису прошле процедуре на Каптол хилу. То, међутим, неће сапрати горак окус разочарења у првог црног предсједника Америке.