latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:18 | Аутор: РТРС

Софтић: Санкције очекиване, али нема разлога ни за чију еуфорију

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић оцијенио је да су санкције које су САД увеле предсједнику Републике Српске Милораду Додику, у неку руку, очекиване, те да нико нема разлога за еуфорију због тога. Према његовим ријечима, након референдума о Дану Републике Српске одржаног у септембру прошле године, било је најава да би америчка администрација могла предузети одређене санкције.
Сафет Софтић - Фото: СРНА
Сафет СофтићФото: СРНА

"Наравно, нисмо знали какве ће те санкције бити, нисмо знали да ли ће до њих уопште доћи, али могу рећи да је то чекивана ствар", рекао је Софтић новинарима у Сарајеву и додао да послије "сваког периода загријавања долази период хлађења", чији би ово почетак могао да буде.

Софтић, који је и потпредсједник СДА, сматра да је ова одлука америчке администрације, на неки начин, упутила врло јасну поруку да се администрација САД, била стара или нова, неће одрећи својих темељних вриједности када је ријеч о БиХ - суверенитету и интегритету земље.

"То је порука и за оне који су за БиХ, а и оне који од БиХ желе некакав другачији пут. То је врло јасна порука да ће америчка администрација истрајати на примјени Дејтонског мировног уговора и с те стране очекујем да сви подједнако, без икакве еуфорије разумију ову поруку на прави начин", истакао је Софтић.

Подсјећајући да је америчка администрација гарант Дејтонског мировног споразума, а да су Србија и Хрватска као потписници такође преузеле одређене обавезе, Софтић је рекао да сви политички актери имају обавезу да се договарају с циљем заједничког живота свих у БиХ