latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:00 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Јапан уручио вриједну опрему водоводним предузећима (ВИДЕО)

Влада Јапана донирала је опрему за водоводе у Бањалуци, Источном Новом Сарајеву и Вишеграду. Помоћ вриједну пет милиона марака добиле су и три општине из федерације БиХ.
Донација за водоводе - Фото: РТРС
Донација за водоводеФото: РТРС

Због дотрајалих инсталација већина водовода у Српској суочена је са губицима на мрежи и честим кваровима. Опрема коју су добили помоћи ће и екипама за одржавање Бањалучког водовода.

Директор Водовода Бања Лука, Бранка Трнинић захвалила је Влади Јапана на донацији и додала ће ова опрема знатно побољшати рад бањалучког водовода.

Кварови нису ријеткост ни на водоводној мрежи у Вишеграду. У протеклој седмици санирано је неколико већих кварова.

"Имали смо великих проблема са пуцањем главне водоводне цијеви, али захваљујући пожртвованим радницима из водоводног предузећа '15 април' ти радови су отклоњени у најбржем могућем року и ова донација ће помоћи побољшању рада, истакао је начелник општине Вишеград, Младен Ђуревић.

Пумпе, мјерна опрема и опрема за одржавање које је донирао Јапан, вриједни су пет милиона марака.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, изјавио је да Влада Јапана увијек непосредно помаже локалним заједницама и јавним предузећима.

"Данашња донација је само један дио континуираних донација.Поред тога Јапан је донирао и велики број медицинске опреме великом броју општина у БиХ" ,нагласио је амбасадор Јапана у БиХ, Казју Огава.

Јапанска Влада је кроз разне видове донација помогла и пољопривредницима и сточарима у Републици Српсој и Федерацији БиХ.