latinica  ћирилица
18/01/2017 |  09:11 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Јелавић не вјерује правосуђу БиХ

Бивши хрватски члан Предсједништва БиХ Анте Јелавић, за којим је прије 10 година расписана међународна потјерница јер је у бјекству у Хрватској, поручио је да не мисли да се враћа и да не вјерује правосуђу у БиХ.
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list) -
Анте Јелавић (Фото: Dnevni list)

Јелавић је, поводом одбијенице правосуђа Хрватске да му суди у Загребу, рекао да је тражио да се тај предмет пребаци и уступи како би се коначно ријешило ово питање.

"И даље мислим да нисам подривао војну моћ јер сам у то вријеме с нуле скупа са Сакибом Махмуљином успоставио Министарство одбране и заједничку команду. А онда је испало како је испало", рекао је за "Дневни аваз" Јелавић, против кога је Тужилаштво БиХ 2004. године подигло оптужницу за злоупотребу положаја и подривање војне и одбрамбене моћи.

Јелавић је рекао да је "безброј и више него оправданих разлога" због којих не жели да му се суди у БиХ.

"Како да вјерујем босанскохерцеговачком правосуђу када сам ухапшен у четири сата ујутро због пет стамбених кредита које сам подијелио и који се и данас дијеле? Ни дан данас не знам шта је ту погрешно", истакао је Јелавић.

Он је навео да је у притвору провео годину и по, док на истом суду осумњичени за најтеже ратне злочине не проводе ни 24 часа.

"Не вјерујем босанскохерцеговачком правосуђу јер знам шта сам доље доживио", додао је Јелавић.

Извор: Срна