latinica  ћирилица
15/01/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

Вучић: Проблем фреске, тробојка или што је Косово Србија?

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је гостујући на телевизији Пинк да је Србија захваљујући мудрости и жељи да избјегне сукобе и сачува мир успјела то да уради.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

“Добар дио Срба се љути што воз нисмо прогурали до Косовске Митровице, могли смо то да урадимо, али било би мртвих на обје стране“, каже Вучић.

Осим тога, Вучић је навео да у Србији увијек важи “губитнички синдром – да смо ми углавном криви и тамо гдје нема наше кривице“.

“Ми смо криви јер је воз изгледао тако, да ли то неко воли или не... Чекајте, ти људи су желели у Унеско као независна држава, ваљда су хтели да се диче тиме. Сметају им фреске? Или им смета црвено-плаво-бела тробојка или што је Косово Србија? Мени ништа не смета“, наводи Вучић.

Такође, Вучић каже да у Србији “чим почнемо да дишемо, ми бисмо да се бијемо са свима, иако за то нема потребе, а са друге стране имамо овај приступ - ми Срби смо криви“.

“То је обичан воз, није оклопњача, није тенк, није авион, то је обичан воз који је возио обичне путнике и родитеље са дјецом. Увреда што има фреске из манастира који су на Косову и Метохији“, каже Вучић.

Вучић наводи да је косовска власт у том тренутку послала јединицу у чисто српску општину, да су они дошли у Доње Јариње, гдје уопште нема Албанаца. “Они запоседају железничку станицу да зауставе воз.

Тачи и Мустафа излазе са њихове сједнице и кажу да се воз заустави по сваку цијену. Они су дошли са дугим цијевима“, истиче Вучић. Вучић истиче да је за долазак косовске јединице у српски дио потребна дозвола локалне заједнице и НАТО: “Не знам да ли су имали дозволу НАТО, али дозволу Срба нису“.

"Промотивни" воз, који је у суботу 14. јануара послије 18 година кренуо из Београда за Косовску Митровицу, заустављен је у Рашкој у 16.30 сати, а за Београд је кренуо натраг нешто послије 20.30 сати.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у петак увече да је Приштина потезима које је јуче предузела, поводом поновног отварања жељезничке линије Београд - Косовска Митровица, показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.

Он је рекао и да је одлучио да воз заустави како би се спријечили сукоби ширих размјера.