latinica  ћирилица
13/01/2017 |  18:06 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

За Српску неприхватљиве "реформе" ВСТС по намјерама СДА (ВИДЕО)

ВСТС под сталним политичким притиском након избора Ранка Дебевеца за предсједника Суда БиХ! За предсједника Милана Тегелтију неприхватљиво је да под плаштом реформе ВСТС-а поједине политичке партије покушавају дисциплиновати чланове Савјета.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је ВСТС потребно вратити у уставне оквире.

Политика снажно куца на врата врховног правосудног ауторитета у БиХ. На посљедњој сједници ВСТС-a бурно се расправљало о политичким притисцима, који не јењавају након што се у фотељу предсједника Суда БиХ смјестио Ранко Дебевец. У најави измјена Закона о ВСТС, крије се намјера да се ова институција стави под политичку контролу.

"Ми прихватамо могуће измјене Закона о ВСТС-у, али не у смислу мијењања надлежности и избора чланова. Изјава једног лидера политичке странаке да ће чланови ВСТС-а сносити посљедице након избора предсједника Суда БиХ неприхватљива је и класична је демонстрација силе, те покушај дисциплиновања чланова Савјета", каже предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ, Милан Тегелтија.

 У СДА су се осјетили прозваним. Питају Тегелтију да ли је уреду што на челу правосудних институција у БиХ нема ниједног Бошњака? Поручују да расправа о стању у правосуђу коју траже у ПС БиХ није против ВСТС-а. И тако су сами себе демантовали, јер коментаришући стање у бх правосуђу високопозиционирани функционер СДА Шефик Џаферовић за сарајевске медије изјавио је да ће се разматрати избор чланова ВСТС-а.

"Те процедуре ће се морати начинити прецизнијим и јаснијим, јер то је посебан стуб власти у БиХ, а дошло је вријеме да почетни корак, то јесте избор чланова ВСТС-а, које је регулатор правосуђа у цијелој БиХ, постави на прави основ", рекао је Џаферовић-

У Српској сматрају да прије свега треба поштовати Устав БиХ. Надлежности ВСТС по Уставу БиХ припадају ентитетима, поручује предсједник Републике.

"ВСТС је измишљен само како би странци мешетарили њиме и у почетним годинама да би спровели реформу правосуђа и то није успјело и сад имамо хаотично стање тамо. Правосуђе по Уставу припада ентитетима и уколико нема уставних позиција у чему је смисао ове земље? Умјесто да исправљају грешке љуте се на нас који указујемо на њих", нагласио је Додик.

Ипак, у СДА на грешкама не уче. Извјесно је да након што су им руку измакли Суд и Тужилаштво БиХ, на мети је ВСТС. Уколико би се измијенио садашњи начин избора чланова Савјета и ВСТС ставио под политичку контролу СДА, принцип независности правосуђа пао би у воду, као и ентитетска и национална равноправност. У том случају, поручју из Српске, требало би вратити изворне дејтонске надлежности и успоставити ВСТС Српске.