latinica  ћирилица
13/01/2017 |  07:32 ⇒ 14/01/2017 | 08:16 | Аутор: РТРС

Србија према Француској реципрочно, због ослобађања Харадинаја (ВИДЕО)

Ако Француска не изручи Рамуша Харадинаја, Србија ће узвратити реципрочним мјерама, и неће изручивати лица са француских потјерница.
Александар Вучић и Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Овако је одлучила Влада Србије на ванредној сједници, која и сазвана због пуштања Харадинаја на слободу. Србија неће одустати од гоњења ратних злочинаца, без обзира на притиске међународне заједнице.

Према информацијама српског правосуђа, Харадинај је пуштен без кауције, што прејудицира каква ће одлука Француске бити. Влада Србије неће прећи преко такве одлуке, наводећи да ће за свако неизручено лице са српске потјернице узвратити истом мјером, па чак и ако се ради о терористи.

Теза на којој се заснива одбрана Харадинаја, да му за исто дјело не може бити два пута суђено не стоји, јер га Србија гони за злочине из 1999. године, а Хаг му је судио за 1998. годину. Тужилаштво Србије припремило је 30 свједока, а на листи злочина налазе се масовна убиства цивила, силовање малољетне дјевојке које су извршили Харадинај и његови војници, те убиство бебе од двије седмице због тога што домаћин у чију су кућу упали Хараднијеви људи није имао меса у пасуљу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић подсјетио је на тај злочин: "Они су одсјекли дјетету главу и рекли: Ево сад имаш меса за пасуљ...Зар су то европске вриједности и људска права због којих Француска неће да изручи Харадинаја?"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић нада се да ЕУ, како је рекао, ваљда има неке принципе, а то је кажњавање ратних злочина. Истакао је да ће се видјети "да ли је политички опортунзам изнад тих принципа".

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио је да не вјерује да ће његов бивши саборац бити изручен Србији, као што није ни један други Албанац прије њега. А недодирљивост Албанаца демонстрирало је њих неколико палећи српску заставу у Женеви и објављујући тај чин на Јутјубу.