latinica  ћирилица
12/01/2017 |  18:25 | Аутор: СРНА

Дом народа Парламента ФБиХ без сагласности о Закону о ПИО

Сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ прекинута је вечерас јер није било сагласности делегата у вези са новим законом о пензијском и инвалидском осигурању.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

Сједница би, према ријечима предсједавајуће Дома народа Лидије Брадаре, требало да буде настављена 26. јануара.

Хрватски делегати поднијели су више амандмана на нови закон, који између осталог предвиђају и повећање виједности бода за израчунавање висине пензија са 13,6 на 14,31, што из фискалних разлога није прихватљиво Влади ФБиХ.

Предложеним законом, који је 13. децембра усвојио Представнички дом федералног Парламента, прописује се нови бодовни систем за обрачун висине старосних пензија.

Овим системом предвиђено је да ће будући пензионер за сваку годину стажа са уплаћеним доприносима остваривати по један бод ако му је плата била у висини просјечне у ФБиХ.

Дом народа Парламента ФБиХ данас је већином гласова одобрио Приједлог закона о измјенама Закона о Комисији за вриједносне папире.

Тај акт прописује да се чланови Комисије за вриједносне папире убудуће бирају на основу јавног конкурса и укида досадашњу праксу према којој је сазив задржавао два члана из претходног мандата.

Извор: Срна