latinica  ћирилица
12/01/2017 |  17:09 | Аутор: СРНА

Бошњаци ће бојкотовати изборе у Стоцу

Предсједник СДА Столац и бивши кандидат за начелника те општине Салмир Каплан изјавио је да ће Бошњаци у Стоцу бојкотовати изборе јер не "желе дати легитимитет изборима који ће бити обична фарса".
Столац - избори - Фото: РТРС
Столац - избориФото: РТРС

"Шта могу очекивати од изборног процеса који ће спроводити људи који су блиски ХДЗ-у. У Општинској изборној комисији од три члана, два су блиска тој странци, а један је десна рука /кандидата ХДЗ-а БиХ за начелника општине/ Стјепана Бошковића. То ће бити обична фарса и не желимо давати легитимитет таквим изборима", изјавио је Каплан Срни.

Он је истакао да ће идуће четири године Бошњаци упозоравати на то како су "насилним путем спроведени избори у том граду и насилно ХДЗ остављен на власти".

"Таква ситуација је плод политике Милорада Додика и Драгана Човића који растачу ову земљу. Све док се таквој политици не стане у крај ово ће се дешавати. Људи из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ добили су задатак да ХДЗ мора остати на власти у Стоцу", сматра Каплан.

ЦИК БиХ данас је донио одлуку о поништавању избора у Стоцу од 2. октобра прошле године, када је изборни процес прекинут због низа инцидената.

Из ЦИК-а су навели да би нови избори требало да буду одржани крајем јануара или почетком фебруара.

ЦИК БиХ је у децембру 2016. донио одлуку да са листе скине кандидата "Иницијативе за Столац" за начелника Салмира Каплана, те кандидате за Општинско вијеће Демира Махмутћехајића, Ахмета Љубовића и Божу Рагужа због прекида изборног процеса на протеклим локалним изборима у Стоцу.

Суд БиХ није уважио њихове жалбе на овакву одлуку ЦИК-а БиХ, па ће тако на поновљеним изборима бити два кандидата за начелника општине Столац, и то Стјепан Бошковић из ХДЗ-а и Мато Комшић из Социјалдемократске фронте.

Извор: Срна