latinica  ћирилица
12/01/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Којић: НАТО је бомбардовао Српску, па не чуди реакција Вилцове

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да никога у Републици Српској није изненадила реакција команданта НАТО штаба у Сарајеву Жизел Вилц, која се укључила у интерпретирање учешћа Оружаних снага БиХ на свечаности поводом Дана Републике Српске, када се има у виду НАТО бомбардовање Српске 1995. године.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Директна и недвосмислена подршка, коју међународни представници у БиХ, попут команданта НАТО штаба у Сарајеву Жизел Вилц и високог представника у БиХ Валентина Инцка, несебично пружају Бошњацима у њиховој намјери да одрже тезу о Републици Српској као творевини насталој на геноциду, као и да оспоре Србима право на обиљежавање значајних датума из новије историје, није ништа изненађујуће за било кога ко иоле познаје односе унутар БиХ", оцијенио је Којић.

С обзиром на искуство са НАТО-ом, додао је Којић, мијешање у унутрашње односе у БиХ, Република Српска није нити може сматрати добронамјерним.

"НАТО бомбардовање Републике Српске, кодног имена `Операција намјерна сила` током рата у БиХ, представљало је војну интервенцију НАТО снага, са САД на челу, која је са краћим прекидима трајала 16 дана, од 30. августа до 14. септембра 1995. године", подсјетио је Којић.

Он је навео да је у операцију било укључено више од 5.000 војника НАТО-а из 15 земаља са 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона који су извели 3.515 летова.

Којић је прецизирао да је укупно бачено 1.026 бомби, тежине 10.000 тона, а осим дејстава НАТО авијације, истовремено су дејствовале и Снаге за брзо дјеловање са положаја на Игману, које су испалиле и 13 пројектила типа "томахавк".

"Авијација НАТО-а бомбардовала је положаје Војске Српске, али и цивилне циљеве/објекте под изговором како се користе у војне сврхе. Неспорне су чињенице да је приликом НАТО бомбардовања погинуо већи број људи, међу којима је било и цивила, да је причињена огромна вишемилионска материјална штета, да је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом, те да се најмоћнија војна сила на свијету отворено ставила на располагање једној од зараћених страна у сукобу", рекао је Којић.

Он је напоменуо да су НАТО напади имали и индиректне посљедице на Републику Српску.

"Прва је омогућавање предности бошњачким и хрватским јединицама које су кренуле у општу офанзиву, што је за посљедицу имало губљење великог дијела територије под контролом ВРС. Све ово је довело до масовног прогона српског становништва са окупираних дијелова територије Српске, те је само са подручја западнокрајишких општина протјерано преко 120.000 Срба", подсјетио је Којић

Треба нагласити и то да је НАТО авијација, додао је Којић, бомбардовањем српских положаја на Озрену, помогла офанзиву муслиманских јединица на овом подручју, у току које су почињени монструозни злочини припадника одреда "Ел муџахид" над заробљеним припадницима ВРС.

"Друга индиректна посљедица бомбардовања је угрожавање здравља становника Републике Српске због употребе муниције са осиромашеним уранијумом, чије посљедице ће осјећати и будуће генерације", закључио је Којић.

Извор: СРНА