latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:16 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Груевски мандатар за формирање македонске Владе

Председник Македоније Ђорђе Иванов предао је данас мандат за формирање нове Владе Николи Груевском, бившем премијеру и лидеру ВМРО-ДПМНЕ, партије која је освојила 51 мандат на недавним изборима за Собрање, преноси Ројтерс.

Груевском за формирање просте већине у парламенту треба 61 мандат, те ће морати да пронађе коалиционе партнере који ће му у томе помоћи.

Опозициони СМСМ, на чијем је челу Зоран Заев, није се огласио поводом данашње одлуке Иванове. СДМС је на изборима освојио 49 мандата.

Велику улогу у формирању Владе имаће албанске партије, које су у петак усвојиле заједничку платформу по којој траже највеће уступке до сада.

Наиме, изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре с Грчком о рјешавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака, међу којиа су брза интеграција у ЕУ и НАТО, добри односи са суседима и сарадња с Косовом и Албанијом у интегрисаном управљању границама.

Један од захтјева будућем партнеру у коалиционој влади Македоније је и усвајање резолуције у Собрању којом се, како се каже, осуђује геноцид над Албанцима у Македонији у периоду 1912-1956.

Преговоре о формирању владе са албанским странкама најавили су лидери обје највеће странке - ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Извор: Блиц