latinica  ћирилица
05/01/2017 |  14:40 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Лукач: Више од хиљаду полицајаца у обезбјеђењу свечаности (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће све активности прославе 9. јануара - Дана Републике обезбјеђивати више од хиљаду припадника МУП-а.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

"За сада немамо никаквих посебних информација које би могле да угрозе одржавање било којег скупа поводом Дана Републике. Полиција ће бити спремна да реагује на било какво угрожавање грађана на скуповима", поручио је Лукач.

Он је оцијенио да сви велики скупови носе одређене ризике, не само у БиХ, већ и у свим земљама Европе, али да је МУП предузео све мјере и активности да свечаност буде безбједна.

Лукач је позвао заинтересоване грађане да слободно дођу на скупове и да у миру и достојанствено обиљеже 9. јануар - Дан Републике Српске.

Он је навео да ће на свечаном дефилеу учествовати више од хиљаду учесника, међу којима су спортисти, културно-умјетничка друштва, полиција и други.

"МУП ће учествовати са око 200 припадника Специјалне јединице полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Јединице за подршку, посебне снаге полиције, редовна полиција, те саобраћјана полиција", навео је Лукач.

Он је истакао да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ баштини вриједности Војске Републике Српске и да би из тог разлога било добро да учествује у прослави Дана Републике, с обзиром да је овај празник прослављала Војска Српске.

Лукач је рекао да од војника очекује да поштују наређења, али да би онај ко им је забранио учешће требало да објасни зашто.

"Измијењен је закон и 9. јануар као дан који славимо и обиљежавамо није у супротности са Уставом и ни на који начин нису имали право да забране Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку да учествује у овој прослави", закључио је Лукач.

МУП: Појачане мјере безбједности 

Министарство унутрашњих послова поводом прославе Дана Републике Српске предузима појачане мјере безбједности у циљу одржавања повољног стања безбједности у предстојећем периоду.

"Грађани који буду жељели да прате свечани дефиле који ће у понедјељак, 09. јануара године бити одржан у Бањалуци савјетујемо да поштују наредбе полицијских службеника на терену, те да са собом не носе пиротехничка средства и друге опасне предмете, јер ће им бити одузети", наводи се у саопштењу МУП-а Српске.

Савјет грађанима је и да због лакшег кретања и избјегавања стварања гужви, са собом не носе руксаке и торбе, те да свакако уз себе имају неки идентификациони документ.

Истовремено, представници медијских кућа који су се акредитовали за праћење свих догађаја који се организују поводом прославе 09. јануара у Бањалуци треба да на себи имају јасно истакнуту акредитацију. Без акредитације неће моћи ући у Спортску дворану Борик. Представници медија су такође дужни да поштују наредбе полицијских службеника на терену.

Представнике медијских кућа, друге субјекте, као и грађане подсјећамо да је у циљу безбједности учесника, 09. јануара на подручју града Бањалука забрањена употреба дронова.

Извор: РТРС/СРНА