latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:25 | Аутор: РТРС

Мало миграната жели да иде у центре иако је хладно

Комесаријат за избјеглице и миграције позива мигранте да спас од хладноће потраже у прихватним центрима. Иван Мишковић из Комесаријата каже да је на терену појачано присуство љекарских екипа због хладноће.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

У Комесаријату за избјеглице и миграције кажу да мигрантима пружају све неопходне информације, нуде смјештај и превоз до неког од прихватних центара и да је на терену више љекарских екипа. Упркос свему томе, и даље имамо мигранте на улицама и по парковима.

Иван Мишковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да свако ко хоће може да се склони од ледених дана у неки од прихватних центара.

Ипак, како каже, мали број људи прихвата да оде у центре.

"Они имају своје страхове, чекају кријумчаре, али је на нама да им понудимо помоћ. Неке организације им пружају неадекватне информације, али овде за њих није добро", истиче Мишковић.

Коментаришући наводе невладиног сектора да чак и они који затраже азил у Србији дуго чекају потврду из МУП-а, Мишковић истиче да потврде МУП-а буду издате одмах.

"Да нема мјеста, то не стоји јер покушавамо да проширимо капацитете, чека нас нови ценатар у Алексинцу и Кикинди, трудимо се да побољшамо квалитет смјештаја", истиче Мишковић.

Каже да није моменат да слијепо слиједимо процедуре, те да, ако неко дође без потврде са минус 17 у центар, моћи ће да се угрије.

Извор: РТС