latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:09 | Аутор: РТРС

Шесточасовно радно вријеме: Радници здравији, али трошкови већи

Трошкови увођења шесточасовног радног времена били би већи него што би биле користи од таквог система, показују први резултати експерименталног програма спроведеног у шведском граду Гетеборгу.
Радници у здравству - Фото: РТРС
Радници у здравствуФото: РТРС

Током протекле двије године, радно вријеме 68 медицинских сестара запосленим у дому за старе скраћено је на шест сати, за исту плату.

Студија показује да су радници били здравији, због чега је смањено одсуство због боловања, као и да је побољшана нега пацијената, преноси Блумберг.

Град је, међутим, током трајања пројекта морао да запосли 17 додатних радника, за шта је издвојено око 12 милиона круна (1,3 милиона долара).

"Превише је скупо да би увели опште скраћивање радног времена у разумном временском року", изјавио је локални политичар Денијел Бернмар, задужен за руковођење бригом о старијима у том граду.

Ипак, ново запошљавање у центру за старе помогло је да влада смањи трошкове незапослености за 4,7 милиона круна (око 515.000 долара) током првих 18 мјесеци студије.

Бернмар сматра да би скраћивање радног дана имало добре дугорочне посљедице за друштво као цјелину и да би раст богатства земље требало искористити на неки други начин осим за већу потрошњу или куповину нових аутомобила.

Пројекат у Гетеборгу један је од неколико студија о ефектима скраћивања радног дана у Шведској, која себе сматра државом благостања. Експеримент су пажљиво пратили раднички активисти широм свијета који на Шведску гледају као узор у скраћивању радног времена.

Извор: Вечерње новости