latinica  ћирилица
08/12/2016 |  21:36 | Аутор: РТРС

Кери и Лавров о прекиду ватре у Сирији

Државни секретар САД Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарали су телефонски о ситуацији у сиријском граду Алепу и сагласили се да наставе разговоре о прекиду ватре, како би омогућили да хуманитарна помоћ стигне до цивила, изјавила је портпаролка Бијеле куће Елизабет Трудо.
Кери и Лавров (фото: илустрација РТРС) -
Кери и Лавров (фото: илустрација РТРС)

Како преноси Ројтерс, она је рекла да су се сагласили и да наставе дискусију о прекиду ватре како би хуманитарна помоћ била достављена цивилима, али и како би се из града безбједно извели они који то желе.

Лавров је најавио и да ће се у Женеви у суботу одржати технички разговори у којима ће учествовати Русија, амерички војни експерти, дипломате.

Агенција Тас преноси да је Лавров рекао да се са америчким државним секретаром Џоном Керијем договорио да се организује састанак војних стручњака и дипломата о ситуацији у Алепу.

Лавров је признао да је немогуће рећи са сигурношћу да ће састанак дати резултате, узимајући у обзир развој дешавања претходних недјеља, када су Американци први иницирали документ који би био база преговора.

- Реаговали смо на све што су Американци прдузели претходних недјеља, у сарадњи са нашим министром одбране - рекао је Лавров и додао да су бројни његови саговорници на самиту ОЕБС-а у Хамбургу, изразили забринутост због хуманитарне ситуације у Алепу.

- Али објасните им шта Русија ради, шта наша војска у Центру за измирење зараћених страна ради. Када их питате да ли имају сличне акције, немају шта конкретно да кажу - рекао је Лавров и додао да је данас сиријска војска прекинула операције у источном Алепу како би евакуисала цивиле.

- Ради се о око 8.000 цивила. То је велика операција - рекао је он.

Извор: Танјуг