latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:49 ⇒ 09/12/2016 | 08:06 | Аутор: РТРС

Упитник ЕУ стиже у БиХ (ВИДЕО)

Од сутра, ЕУ тражи да се засучу рукави и за отприлике пола године одговори на више од 3.000 питања која сутра у БиХ доноси европски комесар за проширење, Јоханес Хан.
ЕУ застава - Фото: РТРС
ЕУ заставаФото: РТРС

Потом би требало да почне опипљив и конкретан посао. Као и обично када је ријеч о БиХ ни то, по свему судећи, неће проћи глатко.

Највећи дио одговора односи се статистичке податке, а управо ту највише и шкрипи.

Економија, финансије, транспорт, пољопривреда, правосуђе, наука, образовање.... и ту није крај областима за које Европа тражи детаљан извјештај.

Више од 80 одсто питања не разликује се од оних које су добиле земље окружења, а одговор на њих требало је да да попис.

- Тај дио, који се односи на резултате пописа, око којег нема договора, нећемо моћи попунити док се не договоримо. Међутим, око 3.500 је питања – имамо шта радити док се не постигне договор, каже Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

Република Српска спремна је за долазак Јоханеса Хана и испуњење европских захтјева, каже министар Златан Клокић.

Европа, каже, у овом случају неће гледати кроз прсте: "Многе ствари за које смо се декларативно заложили да ћемо их имплементирати, очекиваће нас у овом периоду, током самог одговора на упитнику. Напоменућу да, када доставимо та питања, од Европске комисје сигурно ћемо добити додатна појашњења и питања."

Проблем би, осим пописа, могао да прави и превод одговора на енглески – што би могло додатно да продужи рок, а ни механизам координације још није тестиран.

Оптимисти вјерују да ће до краја 2017. БиХ, ипак, добити статус кандидата.