latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:44 | Аутор: РТРС

УН: Евакуисати дјецу из Алепа

Уједињене нације саопштиле су да око 500 болесне и повријеђене деце морају да се евакуишу из дијелова града који су под опсадом.

Шеф хуманитарне радне групе УН за Сирију Јан Егланд, изјавио је, да је због те ситуације неопходан моменталан прекид ватре, како би се дјеца евакуисала из града, али да за то у овом тренутку има мало шанси, пренео је АФП.

"Мора да се направи пауза, јер су у овом тренутку они који покушавају да побјегну у унакрсној ватри, и ризикују да их погоди снајпер", рекао је Егланд.

Према његовим ријечима, хуманитарни радници су спремили залихе хране за 150.000 људи и чекају у западном Алепу да је испоруче цивилима осталим у источном делу града.

"Током дугогодишњег хуманитарног рада и преговора, никада преговори нису били овако тешки", рекао је шеф хуманитарне радне групе УН за Сирију и додао да је први пут сиријска влада одобрила приступ УН, али да ће то бити немогуће без обуставе борбе.

УН покушавају да нађу и довољно простора за смештај око 700.000 људи који су избегли из својих домова због борби за преузимање Мосула од Исламске државе.

Шеф високог Комесаријата за избјеглице у Ираку Бруно Гедо, рекао је агенцији АП да у камповима има мјеста за око 180.000 људи.

"Не спавамо ноћу. Не можемо бити задовољни када имамо милион људи у граду", рекао је Гедо и додао да заштита цивила успорава операције, као и зима, а и цијене воде и горива су порасле.

Извор: Танјуг