latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:28 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Брамерц: Званичници у региону поткопавају повјерење

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изразио је данас забринутост Тужилаштва због тога што политичари и владини званичници у региону "поткопавају повјерење" у правосудно позивање на одговорност за ратне злочине и обавијестио Савјет безбједности УН да се ратни злочинци и даље славе.
Серж Брамерц - Фото: СРНА
Серж БрамерцФото: СРНА

У свом редовном извештавању Савјету безбједности УН у Њујорку о сарадњи земаља региона са Хашким трибуналом Брамерц је навео да Тужилаштво "дијели дубоку забринутост предсједника тог суда Кармела Ађијуса да Србија наставља да игнорише и крши своје правне обавезе да сарађује са овим судом", саопштено је из Трибунала.

Брамерц је позвао Хрватску да усклади своју политику са обавезама.

Тужилац је своје обраћање започео напомињући да се тренутно износе завршне ријечи на суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, посљедњем суђењу пред Трибуналом и једном од, како је рекао, најважнијих предмета у историји тог суда.

Он је рекао да се очекује да и првостепена пресуда у предмету Младић и пресуда у предмету Прлић и други, посљедња другостепена пресуда Трибунала, буду изречене до краја новембра 2017. године.

Тужилац је пред Савјетом безбједности, такође, изнио најновије информације о статусу првостепених и жалбених поступака који се воде пред Трибуналом, укључујући информације о подношењу жалбених поднесака у предметима против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

Што се тиче кривичног гоњења за ратне злочине на националном нивоу у бившој Југославији, тужилац је одао признање позитивним резултатима Тужилаштва БиХ.

Међутим, напоменуо је да је дошло до значајног назадовања у правосудној сарадњи због тога што, како је рекао, српске власти нису извршиле казну досуђену за ратне злочине у предмету Ђукић.

Брамерц је напоменуо и да има врло мало доказа да Србија испуњава своје обавезе да пружа подршку кривичним гоњењима за ратне злочине.

Извор: СРНА