latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:53 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Египат: Ухапшен Морсијев син

Египатска полиција ухапсила је данас сина бившег исламистичког предсједника Мохамеда Морсија на основу оптужби везаних за протест против свргавања његовог оца у којем је убијено на стотине људи, саопштили су званичници.
Осама Морси - Фото: CNN
Осама МорсиФото: CNN

Адвокат сина Мохамеда Морсија, Осаме Морсија, рекао је да га је полиција ухапсила у његовој кући у граду Загазигу, а безбједносни званичници су потврдили његово хапшење, преноси АФП.

Осама Морси, који је и сам адвокат, оптужен је у оквиру групног суђења, које је већ у току, за крваво растјеривање исламистичког протестног кампа у августу 2013, када је полиција убила стотине демонстраната, рекао је француској агенцији Осамин адвокат Абдел Максуд.

Демонстранти су убили и око 10 полицајаца током растјеривања демонстраната из кампа у Каиру, наводи француска агенција.

Осама Морси треба у суботу да се појави на наредном рочишту групног суђења, које је почело крајем 2015, рекао је адвокат Максуд.

Неке од оптужби у том судском процесу могле би да доведу и до смртне пресуде, напомиње АФП, подсјећајући да су египатски судови осудили на смрт стотине исламиста, али да су жалбени судови преиначили многе пресуде.

Међу преиначеним пресудама је и она против Мохамеда Морсија која је донесена на основу оптужби да је учестовао у бјекству из затвора 2011. када је био опозициони лидер.

Извор: Танјуг